Hozzávalók: 1 kg marhahús, 3 liter víz, 1 liter korpacibere, egy hagyma, egy sárgarépa, egy petrezselyem, fél zeller, egy marék cukorbab, negyed káposzta, két burgonya, két paradicsom, egy szál zöld kapor, petrezselyem zöldje, levestikon, só.

 

Elkészítés: A húst ízlés szerinti darabkákra felvágjuk, és odatesszük a vízbe főni. 2-3 alkalommal leszedjük róla a habot, majd ízlés szerint megsózzuk. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk az apóra felvágott zöldséget, majd a káposztát és a burgonyát.

Az apróra felvágott paradicsomot utoljára tesszük bele. Ha nincs friss paradicsomunk, egy merőkanál paradicsomlével pótoljuk. Addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhult, de a zöldség sem főtt szét. Külön edényben felfőzzük a korpaciberét, s rászűrjük a megfőtt levesre. Hozzáadjuk az apróra felvágott kaprot, petrezselyem zöldet és levestikont. Megízleljük, hogy eléggé sós, illetve savanykás. Megsózzuk, ha kell. Savanykásabbá citromlével lehet tenni. Aztán még egyszer felfőzzük. Egy tojást tejfellel elkavarunk, majd azt lassan hozzáadjuk a leveshez. Addig keverjük, amíg ismét felforr.