Aki szereti, a gombócokat próbálja ki ezt a különleges peres változatot, amely mogyoró morzsával van megbolondítva.

Hozzávalók: 16-20 nagyobb eperszem, 25 dkg túró, 5 dkg vaj, 1 cs. vaníliás cukor, 1 tojás, 12 dkg rétesliszt, 20 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg darált mogyoró, 10 dkg cukor, 5 dkg margarin.

A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a puha vajat, a vaníliáscukrot, a tojást és végül a réteslisztet és jó alaposan összedolgozzuk. Lefedve fél óráig pihentetjük, közben az epret megmossuk és megtisztítjuk.

A margarint felolvasztjuk és a zsemlemorzsát a darált mogyoróval világosra pirítjuk, rajta majd cukorral elkeverjük.

A túrós masszát 16 részre osztjuk és minden darab közepére egy szem epret teszünk, majd gombóccá formázzuk. A gombócokat forró vízbe kifőzzük kb. 10 perc alatt majd lecsöpögtetve a mogyorós masszába megforgatjuk. Porcukorral tálaljuk.