A székrekedés ártalmatlannak tűnő probléma még eleinte, így sokan nem is foglalkoznak vele, elintézik egy legyintéssel. Ám ez a mai kor betegsége nem múlik el magától, ha nem kezeljük. Bemutatjuk, hogyan kezeljük a székrekedést házilag természetes úton.

 

Bemutatunk 4 természetes szert a székrekedés ellen, hiszen a hashajtó hosszú távon nem nyújt megoldást erre a problémára.

Lenmag:

Az olajos magvak közül a lenmag tartalmazza a legtöbb zsírsavat, amely a szervezet számára nélkülözhetetlen az egészséges működéshez. A magas esszenciális zsírsav és vitamin tartalma miatt a lenmag az egyik legértékesebb táplálékunk lehet. Aki rendszeresen fogyaszt lenmagot, biztos lehet benne, hogy a sejtjei sokkal ellenállóbak lesznek, mint a közönséges zsírokkal ellátott emberek sejtjei.

 

A rendszeres lenmag fogyasztása serkenti az agyműködést, csökkenti a koleszterin szintet, csökkenti az érelmeszesedés folyamatát, és gátolja a mellrák kialakulásnak kockázatát. A székrekedés ellen is alkalmazható, mivel ártalmatlan hashajtó, kismamák is alkalmazhatják a terhesség során fellépő székrekedés ellen.

Keverjünk naponta a joghurtba egy kanál lenmagot, amely segít az emésztési folyamatoknál.

Szilva és a szilvalekvár

Nagymamáink még ismerték ezt a természetes béltisztítót, amely nem csak hatásos székrekedés ellen, de még finom is. Hamarosan itt a szilva szezon, ám addig is vegyünk egy üveg jó minőségű szilvalekvárt a boltban és reggel vagy este együnk meg pár kanállal belőle. Ha a szilvalekvár nem ízlik, próbáljunk meg pár szem aszalt szilvát beáztatni vízbe, mert ez is nagyon hatásos a székrekedés ellen.

Két pohár víz reggel!

Remek természetes bélmozgató, ha reggel felkelés után nem a kávét isszuk meg, hanem két pohár ásványvizet iszunk meg, amely garantáltan beindítja a bélmozgást, és negyed órán belül már mehetünk is a mellék helységbe. Érdemes kipróbálni.

Míra víz

A gyógyszertárakban kapható pár száz forintos Míra vizek szintén enyhülést hoznak a panaszunkra, mert ezek a természetes gyógyvizek mellékhatások nélkül fejtik ki jótékony hatásukat.

A glaubersós, illetve a keserű sós változatot is érdemes kipróbálni, kinek melyik a szimpatikusabb. Az egyszeri has hajtáshoz kb. 2-3 dl gyógyvíz elfogyasztására van szükség. Fontos tudni, hogy amennyiben a gyógyvizet töményen fogyasztjuk a hatás csak 12-24 óra múlva jelentkezik, ha azonban éhgyomorra fele-fele arányban vízzel hígítva, langyosan fogyasztjuk, a hatás már 1-2 órán belül bekövetkezik.
Bélrenyheség tartós kezelésére naponta 1-2 dl gyógyvíz fogyasztása ajánlott szintén éhgyomorra. Fogyókúra esetén, elhízás ellen naponta 3x1-2 dl ajánlott a főétkezések után.

De ezen kívül a székrekedés ellen fontos a rendszeres mozgás, a napi két liter ásványvíz, és a rendszeres zöldség és gyümölcsfogyasztás is. Ne halogassuk a székrekedés kezelését, hiszen számtalan betegség, többek között az aranyér kialakulásának az egyik fő forrása is lehet.

Ha szeretne még többet megtudni a jó egészség titkáról, olvassa el ezeket a cikkeket is:

 5 módszer az emésztés javítása érdekében