Őszi kert

Akinek van kertje az tudja, hogy bár a nyárnak lassan vége, a kerti munkák ősszel sem állnak le, nem lazíthatunk. Bemutatunk  10 kerti munkát, amelyeket ősszel kell elvégezni a kiskertben.

1.Hagymás növények ültetése

Ha tavaszra virágzó tulipánokat és nárciszokat szeretnénk kertünkben látni, most kell a hagymákat elültetni a kertbe. Általános szabály, hogy az ültetési mélység a hagyma körméretének a kétszerese legyen.

A hagymás növényeket legkésőbb november elejéig el kell ültetni, hogy gyökeret tudjanak növeszteni a tél beállta előtt.

  1. Növények teleltetése

Már kora ősszel át kell gondolnunk, hová helyezzük el a fagyérzékeny növényeket. A muskátlikat ,a leandert , a hibiszkuszokat mind fagymentes 8-10 C fokos világos helyiségben kell teleltetni. Ősszel már ne adjunk a növényeknek tápoldatot, és lassan ahogy csökken a hőmérséklet a locsolás mennyiségét is vegyük vissza.

  1. Évelő növények visszavágása

Az elnyílt évelőket érdemes ősszel visszavágni, a fagyérzékeny gumókat, mint pl. a dália, felkel szedni télire. Azokat a növényeket amelyeket szabadföldben szeretnénk átteleltetni érdemes mulccsal ,vagy falevéllel takarni, nehogy télen a fagy kárt tegyen bennük.

  1. Fűszer és zöldségek betakarítása

Ősszel szedjük le a fűszernövényeken levő friss hajtásokat, majd szárítva, vagy fagyasztva tartósítsuk őket. Szedjük le a paprikát, paradicsomot, és szedjük fel a töveket az ágyásokból, majd a felszabadult helyre ültessünk őszi fokhagymát, vagy más növényt.

  1. Zöldtrágyázás

Szaküzletekben vásároljunk zöldtrágyázásra alkalmas növényt, ilyen pl. a fehérmustármag, és vessük el az ágyásokban, mert ez táplálja a talajt. Amikor a növény eléri a leveles állapotot, forgassuk be a talajba, vagy hagyjuk meg, a hó és jég majd megoldja helyettünk a feladatot.

  1. Trágyázás komposztálás

Ősszel kell kiszórni a műtrágyát a talajra, majd beforgatni, de aki nem szereti a műtrágyázást, ásson be a talajba , és mellé érdemes komposztot is a talajra szórni. A pázsitot is érdemes ősszel átszellőztetni, és pázsit műtrágyával beszórni.

  1. Gyümölcs betakarítás

Szedjük le a fán maradt nyári és őszi gyümölcsöket, az almát, a körtét, szilvát, vagy ép a szőlőt.

A téli fajtákat viszont ne szüreteljük le túl korán. Akkor lesz érett az alma a szedésre, ha egy csavarás után könnyedén elválik a szárától. Csak a hibátlan gyümölcsöket tároljuk télire, a hibás gyümölcsöket inkább dolgozzuk fel lekvárnak, vagy dzsemnek.

  1. Őszi növényültetés

Kora ősszel még ültethetünk kertünkbe díszfát, gyümölcsfát, vagy épp rózsatövet, de akár évelő növényeket is. Érdemes ellátogatni a kertészetben, milyen növények közül választhatunk az őszi szezonban.

  1. Cserepes növények ősszel

Dekoráljuk ősszel otthonunk bejáratát, vagy a teraszt őszi növényekkel, az üresen maradt balkonládákba, vagy cserepekbe, ültessünk ericát, színes díszkáposztát, vagy a színes krizantém is vidámságot visz az őszbe.

  1. Őszi nagytakarítás

Minden olyan cserepet, vagy edényt, amely üresen maradt a nyárról, mossuk el és tisztát tegyük el télire. A fűnyírót és a szerszámokat is tegyük el zárt helyre ősszel, mert a téli csapadék sok kárt tehet bennük.

Szedjük ősszel a lehullott faleveleket, és hordjuk őket a komposztra. Ha szükséges még nyírjuk le a füvet, és szedjük ki az egynyári növényeket , paprikát paradicsomot a kertből, majd ezek is mehetnek a komposztra. Az egynyári és évelő növényekről most érdemes magokat gyűjteni, mert ezeket majd tavasszal eltudjuk vetni a kertben.

Ássuk fel az üresen maradt ágyásokat, és ha még nem tettük be most forgassunk be istálló, vagy műtrágyát a talajba. Szedjük elő a téli madáretetőket, és  szerezzük be a madáreleséget télire. A madarakat csak az első fagyok beálltával kell elkezdeni etetni.