Mikulásvirág gondozása

Te is minden évben megvásárolod a kedvenc mikulásvirágodat, amely egy hét alatt elpusztul otthonodban? Megmutatunk neked 5 olyan gondozási hibát, amely miatt nem tudod tovább gondozni a mikulásvirágodat!

 

Minden novemberben a kertészetek polcai megtelnek a ragyogó piros gyönyörű szép mikulásvirágokkal, amelyek az az év legszebb ünnepének a közeledtét jelzik. A mikulásvirág különlegessége ragyogó piros felleveleiben rejlik, ez teszi igazán vonzóvá ezt a növényt a kertbarátok körében.

Ez a fantasztikusan szép növény eredetileg Mexikóból származik, ahol akár 4-5 méter magas cserjévé is megnőhet.

Ma már nálunk sem ritkaság, hogy a kertészeti áruházakban akár 1 méter magas mikulásvirág kápráztat el téged, de akár 10 cm magasságban is megvásárolhatod! És nem csak méretben, de színben is válogathatsz, hiszen ma már fehér és rózsaszín színben is kapható a mikulásvirág.

Fehér mikulásvirág

Íme, az 5 gondozási hiba, amelyet elkövethetsz télen!

  1. Locsolás!

A mikulásvirág egy vízigényes növény, és gyakran a virágboltban is azt tanácsolják a vásárlóknak, hogy locsolják sokat a mikulásvirágot!

Ha megnézed a mikulásvirág földjét, láthatod, hogy egy tőzeggel bekevert ültető közegbe van elhelyezve a növény.  A tőzeg a meleg lakásban pillanatok alatt kiszárad, így a locsolásnál nagyon fontos, hogy ne hagyd teljesen kiszáradni az ültető közeget!

Viszont az sem jó megoldás, ha állandóan nedves a föld, mert így könnyen kirohad a növény. A helyes megoldás az arany középút, mindig csak kevés vizet adjál a növények, és amikor a föld felső rétege már kissé kiszáradt, akkor ismét adhatsz neki újabb adag vizet.

Így állandó lesz a vízellátás, úgy, hogy sem a kiszáradás, sem a túllocsolás nem veszélyezteti a növényt.

  1. Kaspó

Mivel a mikulásvirágot sokan asztaldíszként szeretnék otthonunkban elhelyezni, így természetes, hogy a növény mellé egy szép piros kaspót is vásárolnak.  Ezzel nincs is gond, ha elég nagyméretű a kaspó, ahol a gyökerek tudnak levegőhöz jutni. A túl kisméretű kaspóban a növény alulról nem kap levegőt, és amikor a locsolás után a víz összegyűlik a kaspó alján, a gyökerek befüllednek.

A megoldás, ha egy nagyobb méretű kaspót választasz a növény számára, vagy a kaspó aljára egy kevés murvát szórsz, amely kissé kiemeli a cserepet a kaspó aljától.

Mikulásvirág

  1. Hőmérséklet!

A mikulásvirág nem szereti a túlfűtött meleg helyiséged, épp ezért ne tedd 18 foknál melegebb helyiségbe, és főleg ne tedd radiátor közelébe. Ha azt látod, hogy a levelek száradnak és potyognak az a túl meleg száraz levegő miatt van.

4.Huzat!

A huzat is káros a mikulásvirág számára, épp ezért figyelj oda, ha szellőztetsz télen, hogy a növény ne kerüljön a huzatba, mert ez szinte azonnal a növény pusztulását is okozhatja. Ugyanilyen káros a hideg levegő, ez főleg akkor okoz gondot, ha télen vásárolod meg a növényt, amikor kint már 5 fok alá esik nappal a hőmérséklet, és a mikulásvirágot a megfelelő csomagolás nélkül viszed ki az autóhoz. Elég 4-5 perc a hidegben, hogy a növény megfázzon, és ezt a folyamatot már nem lehet visszafordítani.

  1. Ne dobd ki!

Ha sikerül télen életben tartani a mikulásvirágot, kora tavasszal sem kell kidobni a növényt. Ilyenkor elég, ha visszavágod a felére a növényt, és májustól már kiteheted a kertbe egy árnyékos részre. Ősszel újra vidd be a lakásba, így évről évre gyönyörű mikulásvirág díszíti otthonodat.