Horkolás ellen

Csaknem minden második ember küzd horkolással. A horkolás komolyan veszélyeztetheti az egészséget, nem csak az a baj vele, hogy nem hagyja hálótársunkat pihenni, bár legtöbben emiatt bosszankodnak.

A horkolás nagyon gyakran az alvási apnoé jele lehet, melynek során a garat alvás közben ismétlődően elzáródik, és emiatt légzéskimaradás következik be. Ennek legfőbb tünete a szaggatott horkolás. Ha napközben különösen fáradtnak és álmosnak érzed magad, akkor az alvási apnoéra utalhat vagy más, alvással összefüggő légzésproblémára. Érdemes orvoshoz fordulni, ha hangosan és erősen horkolsz, ha légzéskimaradásra, fulladásra riadsz fel éjszaka, vagy ha napközben váratlan helyeken és helyzetekben, például ülve vagy beszélgetés közben is elalszol.

Az alvási apnoé nem csak légzésproblémákat okoz, hanem a magas vérnyomás és a szívbetegség kockázatát is fokozza.

Ezért nagyon fontos, hogy természetes módszerekkel és életmódbeli változtatásokkal próbáljuk leküzdeni a horkolást. Mi segíthet?

1.Változtass az alvási pozíción

A háton fekvés mellett sokkal gyakoribb a horkolás, mivel a nyelv hátratolódik, és gátolja a levegő útját.  Ezért jobb, ha az oldaladon fekszel. Ha alvási pozíciótól függetlenül mindig horkolsz, akkor alvási apnoéra kell gyanakodni. Az alvási pozíción túl a párna is fokozhatja a problémát. Érdemes néhány hetente kimosni a huzatot, ugyanis a poratka-allergia is kiválthat horkolást.

2.Kerüld az alkoholt

Az alvás előtt három-öt órával fogyasztott alkohol még azoknál is horkolást okozhat, akik egyébként nem szoktak horkolni, a rendszeres horkolóknál pedig csak tovább ronthat a tüneteken. Az alkohol mellett a cigaretta, és a nyugtató hatású gyógyszerek is ilyen hatást okoznak, mert fokozzák a garatizmok ellazulását.

3.Biztosítsad az orrod megfelelő levegőáramlását

Ebben segíthet a lefekvés előtti forró zuhanyzás, és a tengeri sót tartalmazó orrspray-k használata. A bedugult orr is fokozza a horkolást, ezért tegyél meg mindent annak érdekében, hogy szabaddá tedd a légutakat. Ebben a horkolás elleni orrtapasz is segíthet.

4.Igyál elegendő folyadékot

Tested kellő hidratáltsága a horkolás csökkentése miatt is fontos, ellenkező esetben az orr és a lágy szájpad váladéka szárazabbá, ezáltal nyúlósabbá válik, ami fokozza a horkolást. Ha a horkolást a lágy szájpad háza táján kell keresni, azaz, ha a szájpad izmai túl lazák, akkor további segítséget jelenthet a kivehető fogszabályozóhoz hasonlító lágyszájpad-előemelő.

5.Törekedj az ideális testsúlyra

A túlsúly megannyi baj okozója, és bizony a horkolásban is nagy szerepet játszik.  A túlsúlyos emberekre sokkal jellemzőbb a horkolás, különösen, ha a nyak köré is rakódnak a zsírpárnák. Ha azután kezdtél horkolni, hogy extra kilók szöktek fel rád, akkor garantáltan segíteni fog, ha leadod a súlyfelesleget.