Szénhidrát csökkentés

Léteznek jó és rossz szénhidrátok, előbbiek közé tartoznak az élelmi rostok, utóbbiak közé a cukrok. Ha a „rossz” szénhidrátokat minimalizáljuk az étrendünkben, akkor a szervezetünk a szükséges energiát a zsírokból fogja fedezni, így fokozódni fog a zsírégetés, és könnyebben karcsúsodhatunk.

Miért fontos, hogy kevesebb cukrot fogyasszunk? Először is, mert segít csökkenteni a testsúlyunkat, másrészt mérsékelhetjük a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Hogyan változtassunk a táplálkozásunkon, hogy kevesebb káros szénhidrát kerüljön a szervezetünkbe? A következő tippek biztosan segítenek ebben:

1.Száműzzük az életünkből a cukrozott üdítőitalokat, és minden olyan innivalót – beleértve a gyümölcsleveket is - melyek hozzáadott cukrot tartalmaznak. Ezek szénhidráttartalma ugyanis teljesen a cukorból ered. Még a 100 százalékos gyümölcsleveknek is igen magas lehet a cukortartalma.

2.A fehér kenyér és a búzalisztből készült péksütemények helyett válasszunk magas rosttartalmú teljes kiőrlésű termékeket.

3.Csipszek, krékerek, kekszek, édességek, sütik, fánkok helyett két étkezés között együnk olajos magvakat, diákcsemegét, alacsony szénhidráttartalmú fehérjeszeletet, müzliszeletet vagy natúr joghurtot, kefirt, sajtot, ha megéhezünk.

4.Cseréljük le a cukrot egészséges édesítő alternatívákra, ilyenek például a sztévia, az eritriol, a xilitol, a juharszirup. Cukor helyett ezekkel fogyasszuk a reggeli kávét és teát.

  1. Burgonya, tészta vagy kenyér helyett köretként együnk alacsony glikémiás indexű párolt zöldségeket: hüvelyeseket - babot, lencsét, csicseriborsót - paprikát, paradicsomot, céklát, brokkolit, spárgát, gombát, cukkinit, spenótot, karfiolt, káposztát, retket, padlizsánt, és durumbúzából készül tésztákat.
  2. Reggelire fogyasszunk magas fehérjetartalmú és alacsony szénhidráttartalmú élelmiszereket. A tojás remek választás ebből a szempontból.

7.Válasszunk alacsony szénhidráttartalmú tejtermékeket: a gyümölcsös, cukros, csokis joghurtok és pudingok helyett natúr tejtermékeket, sajtokat, kefireket.

8.Megkönnyíti a dolgunkat, hogy a késztermékek csomagolásán fel van tüntetve a szénhidrát és azon belül a cukor mennyisége, ezért hasznos, ha ezeket az apróbetűs táblázatokat elolvassuk. Az Amerikai Szív Szövetség (AHA, American Heart Association) szerint a nőknek naponta maximum 25 gramm – vagyis nagyjából 6 teáskanálnyi, a férfiaknak legfeljebb napi 9 teáskanál vagyis 37,5 gramm cukrot javasolt fogyasztani. Tehát, kezdhetünk számolgatni…