Hozzávalók: 1800 g tisztított, bontott jérce, 100 g sárgarépa, 80 g gyökér, 60 g zellergumó, 10 g só, 50 g zöldborsó, 50 g gomba, 50 g kelvirág, 60 g vaj, 65 g liszt, 1 db citrom, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 dl tejszín.

 

A megtisztított, bontott jércét negyedekbe, majd nyolcadokba daraboljuk, aztán jól megmossuk. A zöldségeket gondosan megtisztítjuk, megmossuk, és hasábokra vágjuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, a gombát szeletekre, a petrezselyemzöldét finomra vágjuk. A jércét feltesszük főni, és megsózzuk. Ha felforrt - azaz leforráztuk -, első levét leöntjük, majd többször váltott hideg vízben lemossuk.

A jércét a zöldségekkel, a kelvirággal, a gombával, a zöldborsóval kb. 1 liter vízbe tesszük, megsózzuk, és fedő alatt lassan főzzük. Közben világos vajas rántást készítünk a finomra vágott petrezselyemzölddel. Amikor a jérce és a zöldségek felpuhultak, berántjuk, és lassan készre forraljuk. Ízesítjük sóval, leszűrt citromlével, végül hozzáadjuk a tejszínt. Párolt rizst adhatunk hozzá. A jérce-becsinált mintájára készíthető: borjú-becsinált, galamb-becsinált, csirke-becsinált, bárány-becsinált, malac-becsinált.