A mézeskalácsról sokszor gyerekkorunk vásári forgataga jut eszünkbe ahol a mézeskalács szíveket vettük ajándékba. Pedig a mézeskalács remek karácsonyi sütemény, sőt ajándék is lehet.

A mézeskalácssütést tudománya régen anyáról leányra szállt, minden háznál megvolt a titkos recept, karácsonykor a ház minden részét a mézeskalács illata járt be. Ma már feledésbe merült ez a fantasztikus karácsonyi sütemény, pedig, nem csak finom csemege, de akár fenyőfa dísz, sőt karácsonyi ajándék is készíthető belőle.

Készítése egyszerű, akár gyermekeinkkel együtt is készíthetünk mézeskalács süteményt. A kreatív háziasszonyok készíthetnek mézeskalács házikót, vagy fenyőfát is. A mézeskalács tésztáját érdemes minimum 24 órával előbb elkészíteni, de akár egy héttel korábban is összeállíthatjuk.

Ne tegyük a tésztát hűtőbe, és ha formázni akarunk a tésztával érdemes kissé keményebb tésztát gyúrni. A mézeskalács tésztából kis sütemény szaggatóval tudunk akár fenyőfa, vagy szívformát kivágni, amelyet megsütve, díszíthetünk tojásfehérje habbal, apró színes cukorral, vagy színes ételfestékkel, díszítéshez használjunk nyomó habzsákot, de akár egy zacskó is jó, ha kivágjuk az egyik sarkát.

Ha mézeskalács házikót készítünk, a ház elemeit külön kell megsütni, és tojásfehérjével ragasszuk össze, majd a végén dekoráljuk. A mézeskalács fenyőfadísznél ne felejtsünk el lyukat fúrni a tésztába, ahol majd az akasztót átfűzhetjük.

A megsütött mézeskalácsot fóliával lefedve sokáig tárolhatjuk. Ha illatos valódi karácsonyi süteményt szeretnénk kapni, fűszerezésnél használjunk vaníliás cukrot, fahéjat, kardamont, szegfűszeget, citromhéjat, vagy a készen kapható mézeskalács fűszerkeveréket.

Mézeskalács receptje a nagymamától:

Végy 50 dkg mézet, ezt langyosítsd meg, majd tégy bele 2 egész tojást, 2 tojássárgáját, 6 dkg cukrot, egy kis kanál szódabikarbónát, kevés fahéjat, szerecsendiót, és reszelt citromhéját.

Keverd addig, amíg jó habos nem lesz, majd adagolj hozzá apránként még 50 dkg lisztet. Jól dolgozd össze, nyújtsd ki, formázd és helyezd rá sütőlapra, és közepes lángon süsd 30 percig. Ha kihűlt díszítsd kedvedre.

Mézeskalács recept

Hozzávalók: 3 dl méz, 3 tojás, 10 dkg margarin, kanál mézeskalács fűszerkeverék, 2 kis kanál szódabikarbóna, két kanál porcukor, 1 kg liszt.

A lisztet, a porcukrot, a fűszereket, és a szódabikarbónát elvegyítjük, majd hozzáadjuk a liszt felét. Ezután összekeverjük a mézzel, a tojással, a langyos margarinnal, elkeverjük és fokozatosan hozzáadjuk a liszt másik felét is. Ha még nem elég lágy adhatunk hozzá tojást.

Hamis mézeskalács:

¼ Kg cukor, ¼ l víz, 10 dkg zsír, 1 tojás, fahéj, reszelt citromhéj, 1 kiskanál szódabikarbóna, liszt.

A cukrot pirítsuk barnára, majd öntsünk hozzá negyed liter vizet. 10 dkg zsírt elkeverünk, beleütjük a tojást, és hozzáadjuk a langyosra hűlt cukros vizet. Ízesítjük fahéjjal, reszelt citromhéjjal, beletesszük a szódabikarbónát, majd annyi lisztet adunk hozzá hogy galuska állagú tésztát kapjunk. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd sütőlemezre téve megsütjük.