szerda, 23 augusztus 2017

3 fantasztikusan finom tyúkhúsleves recept vasárnapra!

tyúkhúsleves recept

A legtöbb háznál nincs vasárnapi ebéd tyúkhúsleves nélkül. Íme, három fantasztikusan finom tyúkhúsleves recept! Egy finom húsleves akár a kezdő háziasszonyok is el tudnak készíteni, de fontos a jó alapanyag, a tyúkot megbízható hentestől kell beszerezni, és csak friss zöldséget használj fel a főzés során.

Persze minél több zöldséget használsz annál finomabb lesz a leves, sőt aki szereti egy kis csípős paprikát is tehet bele.

Fontos!

Amikor elkezd forrni a víz, a habját folyamatosan szedd le, máskülönben zavaros lesz a húslevesed. A jó húsleveshez idő kell, ne akard siettetni a főzést, mindig tartsd be a receptben megadott főzési időt.

Falusi tyúkhúsleves recept:

Ráöntöm a hideg vizet, a tyúkra és a fazekat a tűzre teszem. Fedetlenül közepes lángon felforralom. Ezután a lángot takarékra állítom, és keverés nélkül (a tyúk korától függően) legalább 1.5-2 órán keresztül forralom. Ügyelek arra, hogy a leves csak szép lassan, egyenletesen forrjon, vagy inkább csak gyöngyözzön. Közben az összes zöldséget megtisztítom, de egészben hagyom. A zeller zöld, a petrezselyemcsokor és a friss Lestyán levél kivételével a főzési idő letelte után (vagyis amikorra a hús már puhulni kezd), az összes zöldséget egyenként - hogy a forrás ne szűnjön meg - beleteszem a levesbe.

Ezután már csak annyi ideig főzöm, amíg minden megpuhul. A kész levest lehúzom a tűzről, és 30 percig "higgadni", állni hagyom. Finom szűrőn átszűröm, majd a húst is, a zöldséget is külön tálba teszem (a főtt hagymát kidobom). A leszűrt leves tetejére szórom a nagyon finomra vágott "zöldeket" (a félretett zeller-, petrezselyem-, valamint Lestyán zöldet), és a külön megfőzött tésztával tálalom. A zöldséget a hússal együtt vagy, nélküle, esetleg tetszés szerinti mártással kínálom mellé vagy a leves után.

Újházi tyúkhúsleves receptje

Újházi tyúkhúsleves hozzávalói:

1 db 1 kg.-os tyúk, 30 dkg vegyes zöldség, 1fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 10 szem egész bors, 1 negyed kelkáposzta, 5 dkg zöldborsó, 3 szem gomba, 1 csokor friss petrezselyem és zeller, szerecsendió

A tyúkot vagy csirkét megmossuk és feldaraboljuk. és egy nagy lábosban hideg vízben feltesszük főni. Egy fél óra múlva szűrővel leszedjük a habját, és ezt addig ismételjük, míg a hab teljesen el nem tűnik.

Ezután bezöldségeljük, majd a húslevest sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, és az összekötött petrezselymet és pár zeller szárat, amit a főzés vége előtt ki kell szedni.
  Az újházi tyúkhúsleves finomabb lesz, ha ízesítjük egy húsleves kockával és még szebb aranysárga színt kap kevés sáfránytól. Ezután takarékon 3-4 órán keresztül főzzük, míg a hús és minden zöldség teljesen puha nem lesz.

Tálaláskor külön kínáljuk a főtt húst, a zöldség, és vagy cérnametéltet, vagy májgombócot a leves mellé.

Tyúkhúsleves recept:

Hozzávalók: 1.50 kg tyúk, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, zeller, 10 dkg gomba, 5 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika (ha van), 20 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, só, bors, egy kevés gyömbér. A megtisztított tyúkot 8 darabra vágjuk. Nyakát, máját, zúzáját hozzátesszük. Kb. 2,5 l hideg vízben feltesszük főni, és ha felforrt, lehabozzuk. Megsózzuk, beletesszük a vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket, majd lassú forralással tovább főzzük. Ha a tyúk puhulni kezd, hozzáadjuk a leveszöldséget, a vékony metéltre vágott gombát, a rózsáira szedett karfiolt és a zöldpaprikát.

Ha friss zöld-borsónk van, a zöldséggel együtt tesszük a levesbe, ha konzerv, akkor a főzés végén. Tálalás előtt, egy kevés levesben külön kifőzött, finommetéltet teszünk bele.  A levest a hússal és a zöldségekkel együtt tálaljuk, és külön adunk mellé tésztát.

 

Alacsony glikémiás ételek reggelire

Alacsony glikémiás ételek reggelire

Alacsony glikémiás ételek reggelire

Ha alacsony glikémiás indexű (GI) ételeket eszünk reggelire, megelőzhetjük a vércukorszint megugrását egészen ebédig, tették közzé a kutatók az Élelmiszertechnológiai Intézet Wellness 12 gyűlésén.

Tovább a cikkhez
3 fogyókúrás recept tavaszra

3 fogyókúrás recept tavaszra

3 fogyókúrás recept tavaszra

Tavasszal megújul a természet. Rajtunk is kevesebb ruha takarja a télen felszedett kilókat. Nem csoda, ha szeretnénk kicsit leadni. Itt van három könnyű fogyókúrás recept, pillanatok alatt, kevés hozzávalóval!

Tovább a cikkhez
5 módszer az emésztés javítása érdekében

5 módszer az emésztés javítása érdekében

5 módszer az emésztés javítása érdekében

Puffad, gondja van az emésztésével? Túl lassú az emésztése? Ha Ön is ilyen panaszokkal küzd, az alábbi 5 hasznos tipp, az emésztése javítása érdekében, néhány emésztés serkentő tippel.

Tovább a cikkhez
Székrekedés kezelése házilag

Székrekedés kezelése házilag

Székrekedés kezelése házilag

A székrekedés ártalmatlannak tűnő probléma még eleinte, így sokan nem is foglalkoznak vele, elintézik egy legyintéssel. Ám ez a mai kor betegsége nem múlik el magától, ha nem kezeljük. Bemutatjuk, hogyan kezeljük a székrekedést házilag természetes úton.

Tovább a cikkhez
Miben van sok D vitamin?

Miben van sok D vitamin?

Miben van sok D vitamin?

  Ha eleged van már a sok drága D vitamin tablettából, és érdekel miben van sok D vitamin az élelmiszerek között, olvasd el cikkünket, ahol három hétköznapi élelmiszert mutatunk be, amelynek magas a D vitamin tartalma.

Tovább a cikkhez
Íme a nyugodt alvás titka

Íme a nyugodt alvás titka

Íme a nyugodt alvás titka

A nyugodt, pihentető éjszakai alvás nem mindenkinek adatik meg, viszont van néhány dolog, ami segíthet abban, hogy nagyobb eséllyel legyen minőségi a csukott szemmel töltött idő.

Tovább a cikkhez

Szépség - ami fontos

Így készül az arckrém száraz bőrre...

Így készül az arckrém száraz bőrre...

Így készül az arckrém száraz bőrre...

A száraz arcbőr könnyen felismerhető, hiszen fénytelen, száraz tapintású, és könnyen hámlik, valamint sok esetben feszülő érzést okoz. Az ilyen bőrtípus rendszeres ápolást és kezelést igényel.Megmutatjuk, hogyan tudod természetes módon kezelni a száraz arcbőrt, és hogyan készíts házilag arckrémet ...

Tovább a cikkhez
Egyszerű smink kezdőknek

Egyszerű smink kezdőknek

Egyszerű smink kezdőknek

Egy sminket ellehet készíteni nagyon jó, de sajnos nagyon rosszul is. Sminkelni bárki tud, még akár a kezdők is, mindössze néhány alapszabályt kell betartani,hogy a sminkünk igazán jól sikerüljön.

Tovább a cikkhez
Természetes hajfesték házilag

Természetes hajfesték házilag

Természetes hajfesték házilag

Ha nem szeretnénk hajunkat mindenféle vegyi anyagot tartalmazó festékkel színezni, vagy ha csak egy kis friss színre vágyunk érdemes természetes hatóanyaggal megoldani.Gyakran egy hajszínt, ha csak frissíteni szeretnénk elég, ha néhány természetes hatóanyaghoz nyulunk, amelyek új ragyogást adnak hajuknak....

Tovább a cikkhez
Sminkelés kezdőknek

Sminkelés kezdőknek

Sminkelés kezdőknek

A tökéletes smink elkészítéséhez idő és némi türelem, valamint jó kozmetikai szerek kellenek. De természetesen időből nem mindig állunk jól, így néha csak pár percünk van arra, hogy kisminkeljük magunkat.Ha még kezdő vagy a szépségápolás terén, akkor ez a cikk neked szól! Megmutatjuk, hogyan készíts...

Tovább a cikkhez

Gasztrokocsma

Reszelt cékla savanyúság

Reszelt cékla savanyúság

Reszelt cékla savanyúság

Ősszel érdemes a céklát eltenni savanyúságnak. íme egy finom reszelt cékla savanyúság recept!

Tovább a cikkhez
Parajos húsgombócok tejfölben ...

Parajos húsgombócok tejfölben ...

Parajos húsgombócok tejfölben ...

Hozzávalók: 50 dkg sertéshús, 30 dkg friss paraj, 1 dl tej, 2 db zsemle, 2 db tojás, 5 g törött bors, 1 gerezd fokhagyma, 6 dkg vaj, 4 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só.

Tovább a cikkhez
Hagymás pecsenye

Hagymás pecsenye

Hagymás pecsenye

Hozzávalók : 8 szelet sertéskaraj 60 dkg burgonya 40 dkg hagyma 3 dl tejföl 1 deci vörösbor mustár, só, bors, olaj, vaj v. margarin bazsalikon, kakukkfű 1 db húsleveskocka .

Tovább a cikkhez