tyúkhúsleves recept

A legtöbb háznál nincs vasárnapi ebéd tyúkhúsleves nélkül. Íme, három fantasztikusan finom tyúkhúsleves recept! Egy finom húsleves akár a kezdő háziasszonyok is el tudnak készíteni, de fontos a jó alapanyag, a tyúkot megbízható hentestől kell beszerezni, és csak friss zöldséget használj fel a főzés során.

Persze minél több zöldséget használsz annál finomabb lesz a leves, sőt aki szereti egy kis csípős paprikát is tehet bele.

Fontos!

Amikor elkezd forrni a víz, a habját folyamatosan szedd le, máskülönben zavaros lesz a húslevesed. A jó húsleveshez idő kell, ne akard siettetni a főzést, mindig tartsd be a receptben megadott főzési időt.

Falusi tyúkhúsleves recept:

Ráöntöm a hideg vizet, a tyúkra és a fazekat a tűzre teszem. Fedetlenül közepes lángon felforralom. Ezután a lángot takarékra állítom, és keverés nélkül (a tyúk korától függően) legalább 1.5-2 órán keresztül forralom. Ügyelek arra, hogy a leves csak szép lassan, egyenletesen forrjon, vagy inkább csak gyöngyözzön. Közben az összes zöldséget megtisztítom, de egészben hagyom. A zeller zöld, a petrezselyemcsokor és a friss Lestyán levél kivételével a főzési idő letelte után (vagyis amikorra a hús már puhulni kezd), az összes zöldséget egyenként - hogy a forrás ne szűnjön meg - beleteszem a levesbe.

Ezután már csak annyi ideig főzöm, amíg minden megpuhul. A kész levest lehúzom a tűzről, és 30 percig "higgadni", állni hagyom. Finom szűrőn átszűröm, majd a húst is, a zöldséget is külön tálba teszem (a főtt hagymát kidobom). A leszűrt leves tetejére szórom a nagyon finomra vágott "zöldeket" (a félretett zeller-, petrezselyem-, valamint Lestyán zöldet), és a külön megfőzött tésztával tálalom. A zöldséget a hússal együtt vagy, nélküle, esetleg tetszés szerinti mártással kínálom mellé vagy a leves után.

Újházi tyúkhúsleves receptje

Újházi tyúkhúsleves hozzávalói:

1 db 1 kg.-os tyúk, 30 dkg vegyes zöldség, 1fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 10 szem egész bors, 1 negyed kelkáposzta, 5 dkg zöldborsó, 3 szem gomba, 1 csokor friss petrezselyem és zeller, szerecsendió

A tyúkot vagy csirkét megmossuk és feldaraboljuk. és egy nagy lábosban hideg vízben feltesszük főni. Egy fél óra múlva szűrővel leszedjük a habját, és ezt addig ismételjük, míg a hab teljesen el nem tűnik.

Ezután bezöldségeljük, majd a húslevest sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, és az összekötött petrezselymet és pár zeller szárat, amit a főzés vége előtt ki kell szedni.
  Az újházi tyúkhúsleves finomabb lesz, ha ízesítjük egy húsleves kockával és még szebb aranysárga színt kap kevés sáfránytól. Ezután takarékon 3-4 órán keresztül főzzük, míg a hús és minden zöldség teljesen puha nem lesz.

Tálaláskor külön kínáljuk a főtt húst, a zöldség, és vagy cérnametéltet, vagy májgombócot a leves mellé.

Tyúkhúsleves recept:

Hozzávalók: 1.50 kg tyúk, 25 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, zeller, 10 dkg gomba, 5 dkg vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika (ha van), 20 dkg karfiol, 10 dkg zöldborsó, só, bors, egy kevés gyömbér. A megtisztított tyúkot 8 darabra vágjuk. Nyakát, máját, zúzáját hozzátesszük. Kb. 2,5 l hideg vízben feltesszük főni, és ha felforrt, lehabozzuk. Megsózzuk, beletesszük a vöröshagymát, fokhagymát és a fűszereket, majd lassú forralással tovább főzzük. Ha a tyúk puhulni kezd, hozzáadjuk a leveszöldséget, a vékony metéltre vágott gombát, a rózsáira szedett karfiolt és a zöldpaprikát.

Ha friss zöld-borsónk van, a zöldséggel együtt tesszük a levesbe, ha konzerv, akkor a főzés végén. Tálalás előtt, egy kevés levesben külön kifőzött, finommetéltet teszünk bele.  A levest a hússal és a zöldségekkel együtt tálaljuk, és külön adunk mellé tésztát.