szilva

Még javában tart a szilvaszezon, de sokan nem tudják, milyen ételt lehet elkészíteni, ebből a kék finomságból. A szilvából készíthetünk finom levest, de remek édességek és desszertek is süthetők belőle. A szilva nem csak finom, de egészséges is, a benne található magas rost tartalom miatt jó hatással van emésztésre, kiváló C vitaminforrás, valamint magas a kálium, és vas tartalma is.

Használjuk ki a szilva szezont, látogassunk ki a piacra és vásároljunk finom édes zamatos szilvát, majd készítsünk belőle remek fogásokat.

Tejszínes szilvaleves recept:

Hozzávalók:

8 dl szilvabefőtt leve (vagy aszalt szilva leve)

2 dl tejszín

8-10 szem szilva

5 dkg darált dió

1 evőkanál liszt

kevés cukor vagy méz

csipetnyi só

3 szem összetört szegfűszeg.

Elkészítés:

A szilvalébe beleteszem a szegfűszeget és a sót. Felforralom, majd belekeverem a liszttel elhabart tejszínt. Forralás közben állandóan kevergetem, majd megkóstolom, hogy kell-e még külön édesíteni. Ezután hozzáadom a darált diót, éppen csak egyet forralok rajta, majd ha kihűlt, a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Tálalás előtt a szilvaszemeket apróra vágom, és az előhűtött csészékbe téve a hideg levest rámerem.

25 perc

Nehézség: 1

Szilvás lepény recept:

Hozzávalók : Kelt tésztához:

1/2 kg liszt

1 tojás

1 deci enyhén édesített tej

pici só

5 deka olvasztott vaj

Rátéthez: szilva, fahéjas cukor (ízlés szerint), 3-4 dl tejföl, 1 tojás.

Leírás : Kelt tésztát készítünk (ha szükséges, kevés langyos tejet adunk még a dagasztáshoz) A megkelt tésztát kizsírozott, liszttel megszórt tepsibe tesszük, megszórjuk morzsával. A kimagozott szilvákat szabályos sorokban lefelé fordítva a tésztába nyomkodjuk.

Megszórjuk fahéjas cukorral és majdnem készre sütjük. Kivesszük a sütőből és egyenletesen ráöntjük a következő keveréket: a tejfölt kikeverjük 1 egész tojással és ízlés szerint fahéjas cukorral. visszatéve a sütőbe kb. 2 percig sütjük (amíg megkocsonyásodik a tejfölös keverék). A szilvaszemek mentén nagyobb kockákra vágjuk.
Kategória: könnyű
Idő: kb. 60 perc

Szilvás túrós lepény recept:

Hozzávalók:

15db szilva

fél kg túró

3dk liszt

3dk búzadara

6 tojás

20dk cukor

fél cirom reszelt héja

1cs sütőpor, a szóráshoz

cukor

1 kiskanál fahéj

locsolni, 10dk vaj.

Elkészítés:

A szilvát negyedekbe vágjuk, a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral habosra keverjük, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgás cukorhoz hozzáadjuk a többi hozzávalót, a túrót, a lisztet, a darát, a sütőport, citromhéjat, és jól elkeverjük. A végén belekeverjük a fehérjehabot is, egy tepsit kivajazunk, lisztezünk, a vajat megolvasztjuk. 2 evőkanál cukrot elkeverünk a fahéjjal.

A tészta felét tepsibe tesszük, elrendezzük rajta a szilva felét, majd meglocsoljuk az olvasztott vaj felével, megszórjuk fahéjas cukorral, erre tesszük a maradék tésztát, elrakjuk rajta a szilva másik felét, és egyenletesen meglocsoljuk a maradék vajjal. Beletesszük 200 fokra előmelegített sütőbe, a hőfokot 160 fokra mérsékeljük, és sütjük. Kockákra vágva tálaljuk.