csirkés recept

Nincs, ötleted mit készíts a csirkéből? Unod már a csirkepaprikást, mert a sült csirkemellet? Íme, 5 fantasztikusan finom csirkés recept, amelyektől összefut a nyál a szádban!

 

Tejszínes sajtos csirke recept

Hozzávalók:

1 db csirke (kb. 1 kg-os)

5 dkg vaj

1 dl tejszín

10 dkg reszelt trappista sajt

10 dkg reszelt füstölt sajt

1 dl tejföl

1-1 mokkáskanálnyi szárított borsmenta és törött fehér bors

késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, ízlés szerint só

Elkészítés:

A csirkét tisztítás után négy darabba vágom, megsózom, és a felhevített vajon mindkét oldalán átsütöm. Tűzálló tálba teszem, ráöntöm a tejszínt, a fűszerekkel pedig meghintem, majd fedő alatt puhára párolom. (Időnként rázogatni kell az edényt!)
Ezután az összes reszelt sajtot a már megpárolódott húsok tetejére szórom és tejföllel lelocsolom. Forró sütőben addig pirítom, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére. Hagymás paradicsomsaláta és sült burgonya a legfinomabb hozzá!

 

Serpenyős joghurtos csirkemell recept:

Hozzávalók 4 személyre:

500 g csirkemellfilé

só, fehérbors

3 ek. olaj

2 narancs

1 sárgadinnye

2 fej cikóriasaláta

4 dl salátaöntet.

Elkészítés:

A csirkemellfiléket sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben kevés zsiradékon megsütjük. A dinnyét cikkekre vágjuk, a salátát leveleire szedjük, a narancsot meghámozzuk, feldaraboljuk, s amikor a sült hús mellé kínáljuk, meglocsoljuk a salátaöntettel.

Ezt készen is vásárolhatjuk, nagy a választék, de elkészíthetjük otthon is, a variációk sora végtelen. Az alap: 2-2 dl tejföl és joghurt összekeverve, ízlés szerint sóval, borssal, cukorral, mustárral, citromlével ízesítve, kerülhet bele reszelt márványsajt vagy apróra vágott friss zöldfűszer, ki ahogy szereti.

Pácolt csirkemell , tepsis reszelt burgonyával

Hozzávalók :

1kg csirkemellfilé

1kis pohár tejföl

2 tojás

4 gerezd fokhagyma

1 ekanál pirospaprika

só, bors

liszt,sütéshez, olaj.

A körethez:

1kg burgonya

1 fej vöröshagyma

5dkg vaj

10dk füstölt sajt

1 kis pohár tejföl

zsemlemorzsa


Elkészítés:

Elkészítjük a pácot,a tojásokat felverjük, hozzákeverjük a tejfölt,a zúzott fokhagymát, és a fűszereket,a csirkemelleket felszeleteljük,enyhén kiklopfoljuk,és alaposan beleforgatjuk a pácba, és 1 napra a hűtőbe tesszük.Másnap a köretet készítjük el először. A burgonyát héjában megfőzzük,, majd meghámozzuk. Egy jénait kikenünk vajjal, és a kihűlt burgonya harmadát belereszeljük, megsózzuk,beterítjük, vékonyra szelt hagymával,ráreszeljük a sajt felét,és margarindarabkákat teszünk rá.

Ezt végig csináljuk a burgonya második harmadával is, majd az utolsó adag burgonyát már csak tejföllel locsoljuk meg, és megszórjuk zsemlemorzsával, előmelegített sütőben pirulásig sütjük. A húsokat a pácból kiemeljük,lisztbe forgatjuk, és olajban megsütjük.Tálaláskor füstölt sajttal megszórjuk.


Spenóttal töltött csirkemell zöldhagymamártással

Hozzávalók :

4db csirkemellfilé

só, őrölt bors

fél dl olívaolaj

10dk paraj

3 gerezd fokhagyma

3dk vaj

főtt színes tészta a körethez.

A mártáshoz:

4dk vaj

5 szál zöldhagyma

1 evőkanál liszt

1,5dl zöldségleves lehet leveskockából

2dl tejszín

só, őrölt bors


Leírás :

A csirkemellfilét bevágjuk, szétnyitjuk, megklopfoljuk, sóval, borssal, fűszerezzük. A töltelékhez, forró olívaolajon megfuttatjuk a parajt,sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük, a csirkemellszeletekre tesszük,szorosan felgöngyöljük.
Hústűvel összetűzzük, majd forró vajon minden oldalukat pirosra sütjük.A mártáshoz az olvasztott vajon megfuttatjuk a szeletelt zöldhagymát,megszórjuk liszttel,összekeverjük,, és kevergetve felöntjük a zöldséglevessel. Ha felforrt krémesre főzzük a tejszínnel, majd sózzuk, borsozzuk. Színes tésztával tálaljuk.

Pácolt ananászos csirkemell recept:

Hozzávalók:

A húsos páchoz:

2 kicsontozott csirkemell apróra vágva

3 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál kukoricaliszt

1/2 dl víz.

A sütéshez: 3 evőkanál olaj, 1 kis csomó újhagyma, gyömbér, 4 karika ananász feldarabolva.

Elkészítés:

A feldarabolt megmosott húst kissé megsózzuk, majd beleforgatjuk az olívaolaj, víz, szójaszósz és kukoricaliszt keverékéből készített pácba. Fél óráig pácoljuk, majd szűrőben jól lecsöpögtetjük, de a páclevet felfogjuk. Wokban vagy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, megpuhítjuk benne a zöldjével együtt felkarikázott újhagymát, és hozzáadjuk a húst.

Nagy lángon 5-7 percig együtt pirítjuk, majd ráöntjük a páclét és kiforraljuk, közben friss gyömbérrel vagy gyömbérporral fűszerezzük. Szükség szerint ananászlével hígítjuk. Az ananászdarabokat a legvégén adjuk hozzá, átforrósítjuk, és rizságyon tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 1 óra pácolással együtt