csipkebogyó szörp

A csipkebogyó az egyik legjobb C vitamin forrás télen, és a jó hír, hogy ingyen hozzájuthatunk, elég ha ősszel teszünk az erdőben egy kirándulást. Megmutatjuk, hogyan kell házilag elkészíteni a vitamindús csipkebogyó szörpöt.

Csipkebogyószörp  recept 1.

Hozzávalók: 2 kg csipkebogyó, 2 késhegynyi borkősav, cukor

Elkészítése: A frissen szedett, érett csipkebogyókat jól megmosom, összetöröm, és amennyi a térfogata, kétszer annyi vízzel hígítom. Lassú tűznél felmelegítem, de nem forralom fel. Leveszem a tűzről, és két napig állni hagyom. Utána szűrőre tett tiszta vászonruhán átszűröm, és minden egyes liter léhez 80 deka cukorból nagyon kevés vízzel sűrű szirupot főzök. Feloldom benne a borkősavat, és a léhez keverem. Üvegekbe töltöm és lezárom.

Csipkebogyószörp  recept 2.

Elkészítése: A frissen szedett bogyókat megmossuk, összezúzzuk. Egy l gyümölcsre 2 l vizet öntve, lassú tűznél felmelegítjük, utána 2 napig állni hagyjuk. Közben többször megkeverjük. Két nap után szitára vagy szűrőre tett tiszta vászonruhán átszűrjük, és minden l léhez 80 dkg cukrot és egy késhegynyi borkősavat számítunk. A cukrot nagyon kevés vízzel sűrű sziruppá főzzük, habját leszedjük, feloldjuk benne a borkősavat, és a gyümölcsléhez keverjük. Kiforrázott, tiszta üvegekbe töltjük és lekötjük. Fogyasztáskor tetszés szerint hígítjuk. (A szűrőben maradt bogyókból áttörve, cukrozva lekvárt főzhetünk.)

Csipkebogyószörp recept 3.

Elkészítése: 1 kg friss, érett, dércsípett csipkebogyót megmosunk, összezúzzuk, húsdarálón áteresztjük. Egy kg zúzatra 3 l meleg (50-60 C fokú) vizet öntünk, és másnapig állni hagyjuk, közben többször fölkeverjük. Vászonkendőbe tesszük, és a levet kipréseljük, a kendőben visszamaradt törkölyre 1 l vizet teszünk, fölmelegítjük 70 C-ra, másnapig állni hagyjuk, és ismételten kipréseljük. Az egyesített leveket szűrjük (pl. vattán). A léhez hozzáteszünk 1-1.8 kg kristálycukrot és 1 l léhez számított 10-15 g citromsavat.

Ha a megadottnál kevesebb cukrot veszünk (pl. 1 rész lé, 1 rész kristálycukor), a kész szörp minden kg-jában 0.5 g szalicilsavat vagy 1 g nátrium-benzoikumot oldjunk fel.