Salátaöntet

A jó saláta titka , az ízek összhangjában rejlik. Bemutatunk neked 10 fantasztikusan finom, gyorsan elkészíthető salátaöntetet, amelyek felpezsdítik az ízeket.

Ezer sziget öntet

Az olívaolajat narancs- és citromlével elkeverjük, sóval, törött borssal, fűszerpaprikával, Worcester-mártással ízesítjük. Adunk hozzá finomra vágott vöröshagymát, zöldpetrezselymet, olajbogyót, majd mustárral elkeverjük.

Tejfölös-fokhagymás öntet

A tejfölt ízesítjük sóval, fehérborssal, mustárral, Worcester- mártással, citromlével, majd zúzott fokhagymát és reszelt rokfortot adunk hozzá.

Mediterrán öntet

A majonézöntethez darált paradicsompaprikást, zellert, finomra vágott vöröshagymát, zöldpaprikát, főtt tojást adunk, majd chilivel ízesítjük.

Szalonnás öntet

A vékonyra szeletelt kolozsvári szalonnát sütőbe téve zsírjától kisütjük, majd jól lecsurgatva és leitatva kihűtjük. Ezután porrá törjük, majd a szalonnalisztet hozzákeverjük a majonézöntethez. Apróra vágott metélőhagymával ízesítjük.

Szardíniás majonézöntet

A majonézöntethez áttört szardíniát, finomra vágott zöldpaprikát, vöröshagymát és reszelt főtt tojást keverünk.

Zöld öntet

A majonézöntethez áttört, főtt parajt, finomra vágott zöldpetrezselymet, metélőhagymát, és tárkonylevelet keverünk.

Oroszos öntet

Hozzávalók: 5 dkg céklasaláta, 1 főtt tojás, 2 csemege uborka, 3 dkg marinált paprika, fél fej reszelt vöröshagyma, 2 dl joghurt, 1/2 evőkanál mustár, fél citrom leve, csipetnyi só, őrölt bors, Cayenne bors.

Összekeverjük az alkotórészeket, a zöldségféléket feldaraboljuk és belekeverjük.

Provancei mártás

Hozzávalók: 1 kk. 5%-os ecet, 5 kk. olaj, 1 kk. mustár, 1 csapott kk. porcukor, 1 csokor összevagdalt snidling, 1 gerezd finomra tört fokhagyma.

Az ecetet az ízesítőkkel összekeverjük, és közben az olajat apránként belecsorgatjuk, hogy kocsonyás legyen.

Ravignote-mártás

Hozzávalók: 2 ek. tárkonyecet, 8-10 ek. olaj, 1 fiola kapribogyó a leve nélkül, 2 ek. reszelt vöröshagyma, 1 ek. mustár, 1 csokor petrezselyem, 1 kk. friss tárkony, só, őrölt bors.

A tárkonyecetbe kevergetve apránként öntjük az olajat, hogy opálossá váljon. Közékeverjük a nagyon finomra aprított többi hozzávalót és a fűszereket.

Remulád-mártás

Hozzávalók: 1 adag francia majonéz, 2 dl tejföl, 2 db kicsi ecetes uborka, 1 db keménytojás, 1 késhegynyi szardellapaszta, 1-1 csokor snidling és petrezselyem.

A francia majonézt tejföllel hígítjuk, majd a nagyon apróra vágott úgy keverjük bele, hogy a halványzöld mártás sima és krémszerű legyen.