Mákos guba recept

A mákos gubát régen csak karácsonyra sütötték, mivel úgy gondolták, hogy a sok mákszem, sok pénzt fog jelenteni. Ma már bármelyik hétvégén elkészíthetsz otthon egy finom mákos gubát, íme, hat remek recept hozzá, válassz kedvedre, de azért karácsonykor se feledkezz meg róla.

Mákos guba recept 1.

Hozzávalók: 2 dkg élesztő, 40 dkg liszt, csipetnyi só, 1 mokkáskanál cukor, 1,5 dl langyos víz, 2 tojás, 5dkg olvasztott vaj,

A forgatáshoz: 5-6 dkg liszt,

A forrázáshoz: 6-7 dl tej,

A tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj,

A rétegezéshez: 10-10 dkg őrölt mák és porcukor.

Elkészítés: Az élesztőt a lisztbe morzsoljuk. A sót, meg a cukrot a langyos tejben kevergetve feloldjuk, az előzőekhez adjuk, és a tojásokkal együtt 6-8 percig dagasztjuk. Közben az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény tésztát kapunk, ami elválik az edény falától. Letakarva langyos helyen 45 percig kelesztjük, majd két részre osztjuk. Egyenként kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk-sodorjuk, és a rudakat felszeleteljük. Kb. 30 db kis tésztakorong lesz belőle. Ezeket lisztbe forgatjuk, tepsibe rakjuk (nem kell kikenni), és 20 percig kelesztjük. Utána előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (160 C, légkeveréses sütőben 145 C) kb. 30 percig sütjük, inkább csak szárítjuk. Megvárjuk, amíg kihűl, majd kis adagonként forró tejbe áztatjuk. Amint megszívja magát tejjel, szűrőlapáttal óvatosan kiemeljük, nehogy összetörjön. Lecsöpögtetjük, kivajazott tepsibe sorakoztatjuk. Porcukorral kevert mákkal megszórjuk, majd egy újabb réteggel befedjük, a maradék cukros mákot a tetejére szórjuk. Végül forró sütőben nagy lánggal (200 C, légkeveréses sütőben 185 C) kb. 10 percig sütjük.

Mákos guba recept 2.

Hozzávalók 4 személyre: 8 db szikkadtabb kifli, 6 dl tej, 3-4 evőkanál méz, 2 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, citrom

A tejben olvaszd fel a vaníliás cukrot, 2 evőkanál mézet és a margarin felét. A kifliket vágd szeletekre és locsold rájuk a tejet. (Ha kell, forgasd át, hogy egyenletesen megszívják magukat, majd egy-két percre tedd szűrőbe, hogy a felesleg tej lecsöpöghessen.)

A darált mákhoz vegyíts egy kis reszelt citromhéjat, majd óvatosan keverve ezt is add a kifli-karikákhoz.

A maradék margarinnal kenj ki egy tepsit vagy tűzálló tálat, terítsd el benne a mákos kiflikarikákat, majd előmelegített, középmeleg sütőben 5-10 percig süsd a gubát. Kockákra vágva melegen tálald, s ekkor csorgasd rá a méz maradékát.

Mákos guba recept 3.

Hozzávalók 8 egyenes kifli vagy stangli (esetleg otthon kelt tésztából sütött guba), 2 evőkanál olaj, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dl tej, 20 dkg cukor, 15 dkg darált mák, méz.

A kiflit ujjnyi vastag karikára vágjuk, az olajban megpirítjuk, és vaníliás tejjel leforrázzuk. Ha megszívta magát, a fölösleges tejet leöntjük róla.

Tálra tesszük, meghintjük a cukrozott mákkal, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Forrón, mézzel leöntve tálaljuk.

Mákos guba recept 4.

Hozzávalók 6 személyre: 12 szikkadt kifli, 8 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg mák, 12 dkg cukor, 1 dl méz, 5 dkg vaj.

Ez a felvidékről származó édesség, melyet arrafelé bobajkának hívnak, eredetileg úgy készült, hogy élesztős kalácstésztát kevertek, azt megkelesztették, majd lisztezett deszkán nudlikat sodortak belőle.

Zsírral kikent tepsiben megsütötték, s a sütőből kivéve sós vízzel leforrázták – hogy megpuhuljon, de ne ázzon el –, a vizet leszűrték róla, kevés forró zsírba forgatták. Megszórták cukrozott mákkal, vagy elkeverték mézes tejben megfőtt mákkal és így tálalták. Kevésbé bonyolult, ha karikára vágott szikkadt kiflit használunk, amit mély tálba helyezve leöntünk a vaníliás cukorral felforralt tejjel, és egy-két percig lefedve tartunk. Egy lábasban felforrósítjuk a vajat, belekeverjük a kiflit, megszórjuk a cukorral elkevert darált mákkal, s az egészet összerázzuk. De készíthetjük úgy is, hogy a leforrázott kifliből lerakunk egy sort a kivajazott tűzálló tálba, meghintjük cukrozott mákkal, mézet és egy kis olvasztott vajat csepegtetünk rá, s az egészet addig rétegezzük, míg tart a hozzávalókból. Előmelegített, forró sütőben jól átforrósítjuk.

Mákos guba recept  5.

Hozzávalók: 8 db kifli, tej, cukor, 15 dkg darált mák, méz, 1 evőkanál olaj

A kifliket megszárítjuk, feldaraboljuk, és édes tejjel leforrázzuk. Ha megszívták magukat, a fölösleges tejet leöntjük róluk, és megforgatjuk a forró olajban. Tálra téve meghintjük a darált mákkal, és forró mézet csurgatunk a tetejére.

Mákos guba recept  6.

Hozzávalók: 65 dkg liszt, 4 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 dkg só.

Az élesztőt, 2 dl langyos tejet és megfelelő mennyiségű lisztet összekeverve, kovászt készítünk, és meleg helyen kelesztjük. A deszkára vagy tálba kimérünk 60 dkg lisztet, és beletesszük a megkelt kovászt. A tésztát megfelelő mennyiségű langyos tejjel, sóval jól eldolgozzuk. Ha elválik a táltól, akkor jó. A tésztát - amely se túl kemény, se túl lágy ne legyen - lisztezett tálba tesszük, és ruhával letakarva, langyos helyen kb. egy óra hosszat kelni hagyjuk. A tésztát hosszúra kinyújtjuk, kígyóformába összesodorva tepsibe rakjuk, és szép világos színűre sütjük. A kisült tésztát apró kockákra összedaraboljuk, tálba tesszük, és forró vízzel vagy vaníliás tejjel leöntjük. A vízben, ill. tejben csak addig hagyjuk, amíg puhulni nem kezd a tészta. Lábasba szedjük, mézet, illetve őrölt mákot teszünk rá, ízlés szerint, és az egészet összerázzuk.