Kaszinótojásrecept

A kaszinótojás a hidegtálak királynője, ezt a gyors vendégvárót bárki percek alatt elkészítheti. Bemutatunk 5 kaszinótojás receptet, amelyek bármilyen eseményen felszolgálhatók.

Kaszinótojás recept 1.

Az áttört főtt tojássárgáját vegyítjük szitán áttört kemény tejmártással. Megsózzuk, mustárral és őrölt fehérborssal fűszerezzük. Összekeverjük, majd felolvasztott és lehűtött vajjal sima krémmé keverjük ki. A tojáspürét csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és a fehérjébe töltjük. Petrezselyemlevéllel és egy szem főtt zöldborsóval díszítjük, és lehűtött aszpikkal fényezzük.

A másik elkészítési mód szerint a megtöltött tojásokat sárga zománcmártással vonjuk be, dermesztés és fényezés után saját, visszamaradt töltelékével és más anyagokkal díszítjük.

Tálaláskor üvegtányérra franciasaláta-talapzatot készítünk, és bevonjuk sűrű tartármártással. Rárakjuk a megtöltött tojásokat, kockára vágott aszpikkal és petrezselyemzölddel díszítjük. Mártásos csészében tartármártást adunk hozzá.

Kaszinótojás recept 2.

A kaszinótojást lehet egyszerűen és lehet finomabban elkészíteni, vagyis: olcsóbban és drágábban. Főzzünk keményre személyenként két tojást számítva, ha kihűlt vágjuk keresztben ketté, a két csücskét messük le, hogy a fél tojásokat talpra állíthassuk. Most a tojások sárgáját és négy darab szardíniát szitán átpasszírozzuk, és nyolc deka teavajjal jó habosra elkeverjük, aztán hozzá adunk még két evőkanál finom olívaolajat, egy evőkanál francia mustárt, egy kávéskanálnyi finomra vágott metélőhagymát, igen finomra vágott kaprit, egy kevés ecetet és 1-2 deka kaviárt. Ezzel a keverékkel a tojásokat tetézve jól megtöltjük, majonézzel bevonjuk és kiskockákra vágott aszpikkal koszorúalakban övezve ízlésesen díszítjük.

Olcsóbb kivitelben: egyforma apró kockákra vágott különféle főtt főzeléket tartármártással keverünk; ez az u. n. francia saláta. Ezzel is tölthetjük a tojásokat. Igényesebb módon, tengeri rákot, rajnai lazacot és apró kockára vágott szarvasgombát és kaviárt is használunk töltelékül, és ezekkel cifrázzuk fel a tojásokat. A hozzávaló mártás igy készül: Mély porcelántálban 4 tojássárgát, egy evőkanál francia mustárt, egy kávéskanál porcukrot, egy evőkanál borecetet, kevés sót 10 percig a habverővel folytonosan keverjük, aztán két dl. finom olajat csöppenként hozzákeverünk, ha sűrű volna, kevés tejszínnel hígítjuk. Ezt a mártást nem csak a kaszinótojáshoz, hanem halakhoz, sonkához, hideg felvágottakhoz is feladhatjuk.

Kaszinótojás recept 3.

Hozzávalók 6-10 személyre: 10 tojás, 15 dkg vaj, 5 dkg szardellapaszta, 80 dkg franciasaláta, tartármártás, 5 dkg tejföl, főtt, füstölt marhanyelv, petrezselyem, metélőhagyma, mustár, bors, só

A tojásokat főzd keményre, és hosszában vágd ketté. A sárgáját törd át vajjal, szardellapasztával, tejföllel és ízesítsd mustárral, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel. A simára kevert tölteléket halmozd a félbevágott tojásokra. A tojásokat helyezd franciasaláta-talapzatra és öntsd le sűrű tartármártással. A tetejét apróra vágott füstölt nyelvvel és snidlinggel díszítsd. Tálalás előtt hűtőszekrényben pihentesd. A tojások töltelékét apróra vágott keménytojással, illetve tejbe áztatott zsemlebéllel lehet szaporítani.

 

Kaszinótojás recept 4.

Hozzávalók: 5 kemény tojás, 10 dkg vaj, 40 dkg franciasaláta, 3 dl tartármártás, fél csomó petrezselyemzöld, 1 csomó hónapos retek, só, őrölt bors, mustár, szardellapaszta, ízlés szerint.

A kemény tojásokat meghámozzuk, hosszában félbevágjuk. A tojások sárgáját egy porcelán tálban áttörjük, a vajjal, mustárral és ízesítőanyagokkal habosra keverjük. A franciasalátából egy tálon talapzatot formálunk, és erre helyezzük el - két sorban vagy körkörösen, esetleg egyenes alakban - a tojáskrémmel egyformára töltött tojásokat. Ügyeljünk a töltés egyformaságára, mert a krém ilyenkor mindig látható. A tojások tetejét retekszeletekkel és petrezselyemzölddel díszítjük. A maradék díszítőanyagokat ízlésesen a tojások közé helyezzük el. Tartármártást kínálunk hozzá.

Ha nagyobb mennyiséget tálalunk fel, a következőképpen készítsük: a tojáskrémet dúsítsuk besamellel, majd a betöltés során a tojásokat krémmel lefelé fordítva egy műanyag tálcára rakjuk sorba, kb. 2 ujjnyi távolságra egymástól. A sűrűbb állagúra készített tartármártást egy kevés olvasztott aszpikkal keverjük el, a tojásokat ezzel a zománcmártással egyenként vonjuk be, és a hűtőszekrényben dermesszük meg. Ovális kiszúróval, esetleg késsel minden tojás szélét vágjuk körbe, majd spahlival nyúljunk a tojások alá, és helyezzük azokat a franciasaláta-talapzatra. A maradék tojáskrémmel nyomjunk egy-egy apró csillagformát a tojások tetejére.

A kaszinótojásokat fekete kaviárral kívülről meghintve kaviáros töltött tojást készíthetünk.

Kaszinótojás recept  5

A tojásokat megfőzöm, lehéjazom, kettévágom, sárgájukat kikaparom, összetöröm, kiízesítve visszatöltöm a féltojásokba. Francia, vagy hússaláta alapra rakom.

Töltésre néhány példa a magam gyakorlatából.

  1. Tojássárgája, mustár, őrölt bors, majonéz, tejföl, reszelt torma, só, bors.
  2. Tojássárgája, májkrém, só, bors, mustár, majonéz, petrezselyemzöld.
  3. Főtt, vagy sült csirkemáj, besamel, plusz fűszerek, meg a tojássárga.
  4. Tojássárgája, mustár, őrölt bors, majonéz, tejföl, reszelt sajt, torma (ez el is maradhat)
  5. Olajos hal és kevés szardellapaszta, meg a fentiekből valami(k).

Csicsázás: salátalevelek, finomra vágott petrezselyemzöld, paprikakrém pöttyök, olívabogyó szeletelve (legutóbb fokhagymával töltött olívabogyót használtam), paprikakarikák, ubikarikák (ezt nem szereti a beste!), mini-paradicsom, stb. Ami éppen kéznél van.