Aki azt gondolja, hogy a befőzés egy bonyolult konyha művelet az téved. Mindössze néhány alapszabályt kell betartani, hogy a nyár ízeit üvegbe zárjuk. Íme, 5 tipp, hogy a befőzés igazi öröm legyen.

  1. tipp:

Csak jó minőségű alapanyagokat használjunk a befőzés során, mert akár egyetlen hibás gyümölcstől az egész üveg lekvár megromolhat. Alaposan válogassuk át a gyümölcsöket, és a rothadt, penészes gyümölcsöt dobjuk ki.

  1. tipp:

A befőzés sikere a higiénián múlik. Minden üveget és eszközt alaposan el kell mosni és fertőtleníteni kell, és a befőttes üvegek tetejéről se feledkezz meg. Az üvegeket forró mosogatószeres vízzel kell alaposan kimosni, de ha van, mosogatógép az is kellően fertőtlenít. Az öblítés után nem szabad konyharuhával törölgetni, csak hagyjunk mindent magától megszáradni. A sütőben alacsony hőfokon is ki lehet fertőtleníteni az üvegeket.

  1. Tipp:

Ha az üvegekbe beletöltötted a lekvárt, azonnal csavard rá a tetőt, és fordítsd fejre az üveget, így a kialakult vákum segít a tartósításban. Ha az üveg már kissé lehűlt állítsd vissza a talpára.

4.Tipp:

A lekvár készítésénél a nagyobb gyümölcsöket, akár le is darálhatod, így sokkal gyorsabban megfő a lekvár és sokkal kevesebb energiádba kerül.

5.tipp:

Ha nem szeretnél tartósítószert használni, dunsztold ki az üvegeket, ha pedig biztosra szeretnél menni, használd a dzsemfixeket, amelyek mellé már nem kell tartósítószert használnod, és felgyorsítja a lekvár főzés folyamatát.