Megmutatunk 10 tippet, hogyan tartósíts különböző élelmiszereket fagyasztással. Ne felejtsd a mélyhűtő a barátod, barátkozz meg vele.

1 .Tipp

Ha bogyós gyümölcsöt szeretnél fagyasztani, pl. nyári cseresznyét, meggyet, öntsd ki egy tálcára és így tedd be a fagyasztóba. Így a szemek nem ragadnak össze. Ha megfagytak a gyümölcsök, tedd be őket egy zárható fagyasztó zacskóba.

2.tipp:

A marhahús akár egy évig is tárolható fagyasztva, de a sertés és csirke húst csak 4-6 hónapig fagyaszthatod, utána ki kell dobni.

  1. tipp:

Érdemes a fagyasztáshoz speciális mélyhűtőbe való zacskókat és tasakot beszerezni, valamint egy alkoholos filcet, mert így rá tudod írni, a fagyasztás pontos idejét, és a zacskó tartalmát. Néhány héttel a fagyasztás után, már nem fogsz rá emlékezni, mi van a dér lepte zacskókba.

  1. tipp:

A fagyasztáshoz csak műanyag tasakot, vagy műanyag dobozt használj, üveget soha ne tegyél a fagyasztóba, mert szétrepedhet.

  1. Tipp:

A fagyasztóba jégkockát is készíthetsz, ehhez a legjobb, ha tiszta forralt vizet használsz, de készíthetsz egyedi jégkockát is, pl. gyümölcsökkel, vagy ehető virágokkal dekorálva, vagy szörppel színezve.

  1. tipp:

A fagyasztóba akár kelt tésztát, is tartósíthatsz, pl. pizza tészta is fagyasztható, ha gyúrás után azonnal lefagyasztod, még mielőtt megkelne. Kenyér és péksütemény tészta is fagyasztható így.

  1. tipp:

A magas víztartalmú zöldségek nem fagyaszthatók, így az uborka, a saláta, vagy a paradicsom. Sajnos a burgonya sem fagyasztható. viszont a pépesített zöldség és gyümölcs pl. egy turmixhoz már könnyedén lefagyasztható.

  1. tipp:

A zöldségeket blansírozva érdemes fagyasztani, ezután érdemes leitatni róluk a felesleges nedvességet, és így csomagolva betenni a mélyhűtőbe. Így pl. a sárgarépa és a zöldborsó is megőrzi színét és vitamintartalmát is. Vásárlás után minél hamarabb fagyaszd le a zöldségeket és gyümölcsöket, így az nem indul romlásnak.

  1. tipp:

A zöld fűszerek is remekül fagyaszthatók, vágj fel apróra petrezselymet, bazsalikomot, vagy kaprot, és tedd őket jégkocka tartóba, vagy kis tasakokba. Így egész télen friss fűszernövényed lesz a konyhában a főzés során. Ne felejtsd el ráírni, pontosan mikor és milyen fűszernövényt tettél el télire.

  1. Tipp:

Kész ételeket is letudsz fagyasztani, ilyen pl. a pörkölt, a fasírtnak szánt hús, a pizza, a székelykáposzta, a rántott hús, stb. Az ételeket érdemes légmentesen záródó műanyag dobozba tenni, és szintén ráírni mit tartasz a dobozban, és mikor lett lefagyasztva. Ha rendszeres fagyasztasz le ételeket, érdemes egy vákuumcsomagolót beszerezni, mert így légmentesen tudsz csomagolni.