Almás pite

Odakint fúj a szél, esik a hó, de bent a jó meleg konyhában már ott gőzölög az illatos fahéjas almás pite. Megmutatunk három remek almás pite receptet a hideg napokra.

Almás pite recept 1.

Hozzávalók: 80 dkg rétesliszt, 40 dkg margarin, 2 tejföl, csipet só, 1 sütőpor, kristálycukor, 1 tojás a kenéshez. A töltelékhez: alma (mennyiséget nem írok, a receptből kiderül, hogy miért), fahéj, cukor, dió (én kb. 15-20 dkg-ot szoktam használni).

Először a tölteléket készítem el: az almát megpucolom, apróra feldarabolom és felrakom dinsztelni, minta lekvárt főznék. Ha már valamennyire szétesett ("lekvárosodik"), hozzáadom a cukrot (én szemre készítem, de kb. kilónként 30 dkg-ot), és kevés fahéjjal ízesítem. Én előre el szoktam készíteni, és üvegben tárolom - kb.1,5- 2 db 7 dl-es üvegnyi mennyiség kell belőle. Hagyom kihűlni.

Összegyúrom a tésztát: a lisztbe 1 csipet sót szórok, összekeverem a sütőporral, majd belemorzsolom a margarint. Minél jobban elmorzsolom benne, annál jobban sikerül a tészta. A tejföllel összeállítom úgy, hogy először csak az egyiket gyúrom bele, majd a másikból annyit, amennyit felvesz, hogy ne ragadjon. (Vigyázni kell, mert változó a liszt minősége, óvatosan adagoljátok a második tejfölt!)

A tésztát két részre osztom, a nagyobbik felét kinyújtom, kizsírozott, lisztezett tepsibe terítem - az oldalára is! Meghintem darált dióval gazdagon és rákenem az almát, majd újra gazdagon meghintem dióval.

Kinyújtom a tészta másik felét és betakarom vele a tölteléket. A széleit összenyomkodom. A tetejét villával megszurkálom, felvert tojással megkenem és megszórom kristálycukorral. Közepes lángon kb. 20-30 percig sütöm - tűpróbáig. Csak akkor szeleteljétek fel, ha már kihűlt, melegen nem nagyon lehet!

Tipp: olcsóbb, ha dió helyett búzadarával vagy zsemlemorzsával hintitek meg a tésztát.

Nem a legolcsóbb változat és eléggé munkás is az alma készítése, de aki eddig kóstolta, mindenki dicshimnuszokat zengett. Általában nem ilyen tésztát szoktak hozzá sütni, pedig ez igen egyszerű és nagyon finom.

Almás pite recept 2.

Hozzávalók: 30 dkg liszt * 10 dkg vaj * 3 dkg disznózsír * 6 dkg porcukor * 1 csomag vaníliás cukor * 2 evőkanál tej * 2 tojássárgája * 1 evőkanál rum

Töltelék: 3/4 kg alma * 1 teáskanál fahéj * 10 dkg mazsola * 10 dkg mogyoró (ha nincs, a dió is megteszi) * 10 dkg porcukor

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzátesszük a zsírt, porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, a rumot, és az egészet könnyedén összegyúrjuk. Két órát hideg helyen pihentetjük. Aztán két részre osztjuk. Az elsőt kinyújtjuk a lisztezett deszkán, és a nyújtófára tekerve - így kevésbé szakad - a tepsibe rakjuk. Beborítjuk hámozott, vékony szeletekre vágott almával, megszórjuk mazsolával, fahéjjal, darált mogyoróval és porcukorral. Befedjük a másik kinyújtott lappal, megkenjük tojássárgájával, és meghintjük vagdalt mogyoróval.

Előmelegített, középforró sütőben sütjük. Szeletekre vágjuk, vaníliás cukorral meghintjük.

Almás pite recept  3.

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 db tojás, 20 dkg cukor, 1.2 kg alma, 1 dl tejföl, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 db citrom, őrölt fahéj, só, vaníliás porcukor a hintéshez.

A lisztet, vajat, 8 dkg cukrot, csipet reszelt citromhéjat gyúródeszkán összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgáját, és jól összedolgozzuk. Rövid ideig pihentetjük. A tészta felét ceruza vastagságúra kinyújtjuk, tepsibe rakjuk. Villával megszurkáljuk, és kissé átsütjük. Ezután kevés morzsával meghintjük, ráhalmozzuk a lehámozott, szeletekre vágott almát.  Őrölt fahéjjal, cukorral megszórjuk. A tészta másik, vékonyra nyújtott felével befedjük. Tojással bekenjük, néhány helyen megszurkáljuk.

Mérsékelten meleg sütőben arany barnára sütjük. Ha kissé kihűlt, kockákra vágjuk, és vaníliás porcukorral meghintjük.

Elkészítési idő: 50 perc