hétfő, 11 december 2017

3 forró fahéjas almás pite recept a hideg téli napokra

Almás pite

Odakint fúj a szél, esik a hó, de bent a jó meleg konyhában már ott gőzölög az illatos fahéjas almás pite. Megmutatunk három remek almás pite receptet a hideg napokra.

Almás pite recept 1.

Hozzávalók: 80 dkg rétesliszt, 40 dkg margarin, 2 tejföl, csipet só, 1 sütőpor, kristálycukor, 1 tojás a kenéshez. A töltelékhez: alma (mennyiséget nem írok, a receptből kiderül, hogy miért), fahéj, cukor, dió (én kb. 15-20 dkg-ot szoktam használni).

Először a tölteléket készítem el: az almát megpucolom, apróra feldarabolom és felrakom dinsztelni, minta lekvárt főznék. Ha már valamennyire szétesett ("lekvárosodik"), hozzáadom a cukrot (én szemre készítem, de kb. kilónként 30 dkg-ot), és kevés fahéjjal ízesítem. Én előre el szoktam készíteni, és üvegben tárolom - kb.1,5- 2 db 7 dl-es üvegnyi mennyiség kell belőle. Hagyom kihűlni.

Összegyúrom a tésztát: a lisztbe 1 csipet sót szórok, összekeverem a sütőporral, majd belemorzsolom a margarint. Minél jobban elmorzsolom benne, annál jobban sikerül a tészta. A tejföllel összeállítom úgy, hogy először csak az egyiket gyúrom bele, majd a másikból annyit, amennyit felvesz, hogy ne ragadjon. (Vigyázni kell, mert változó a liszt minősége, óvatosan adagoljátok a második tejfölt!)

A tésztát két részre osztom, a nagyobbik felét kinyújtom, kizsírozott, lisztezett tepsibe terítem - az oldalára is! Meghintem darált dióval gazdagon és rákenem az almát, majd újra gazdagon meghintem dióval.

Kinyújtom a tészta másik felét és betakarom vele a tölteléket. A széleit összenyomkodom. A tetejét villával megszurkálom, felvert tojással megkenem és megszórom kristálycukorral. Közepes lángon kb. 20-30 percig sütöm - tűpróbáig. Csak akkor szeleteljétek fel, ha már kihűlt, melegen nem nagyon lehet!

Tipp: olcsóbb, ha dió helyett búzadarával vagy zsemlemorzsával hintitek meg a tésztát.

Nem a legolcsóbb változat és eléggé munkás is az alma készítése, de aki eddig kóstolta, mindenki dicshimnuszokat zengett. Általában nem ilyen tésztát szoktak hozzá sütni, pedig ez igen egyszerű és nagyon finom.

Almás pite recept 2.

Hozzávalók: 30 dkg liszt * 10 dkg vaj * 3 dkg disznózsír * 6 dkg porcukor * 1 csomag vaníliás cukor * 2 evőkanál tej * 2 tojássárgája * 1 evőkanál rum

Töltelék: 3/4 kg alma * 1 teáskanál fahéj * 10 dkg mazsola * 10 dkg mogyoró (ha nincs, a dió is megteszi) * 10 dkg porcukor

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzátesszük a zsírt, porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, a rumot, és az egészet könnyedén összegyúrjuk. Két órát hideg helyen pihentetjük. Aztán két részre osztjuk. Az elsőt kinyújtjuk a lisztezett deszkán, és a nyújtófára tekerve - így kevésbé szakad - a tepsibe rakjuk. Beborítjuk hámozott, vékony szeletekre vágott almával, megszórjuk mazsolával, fahéjjal, darált mogyoróval és porcukorral. Befedjük a másik kinyújtott lappal, megkenjük tojássárgájával, és meghintjük vagdalt mogyoróval.

Előmelegített, középforró sütőben sütjük. Szeletekre vágjuk, vaníliás cukorral meghintjük.

Almás pite recept  3.

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 db tojás, 20 dkg cukor, 1.2 kg alma, 1 dl tejföl, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 db citrom, őrölt fahéj, só, vaníliás porcukor a hintéshez.

A lisztet, vajat, 8 dkg cukrot, csipet reszelt citromhéjat gyúródeszkán összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgáját, és jól összedolgozzuk. Rövid ideig pihentetjük. A tészta felét ceruza vastagságúra kinyújtjuk, tepsibe rakjuk. Villával megszurkáljuk, és kissé átsütjük. Ezután kevés morzsával meghintjük, ráhalmozzuk a lehámozott, szeletekre vágott almát.  Őrölt fahéjjal, cukorral megszórjuk. A tészta másik, vékonyra nyújtott felével befedjük. Tojással bekenjük, néhány helyen megszurkáljuk.

Mérsékelten meleg sütőben arany barnára sütjük. Ha kissé kihűlt, kockákra vágjuk, és vaníliás porcukorral meghintjük.

Elkészítési idő: 50 perc

 

Alacsony glikémiás ételek reggelire

Alacsony glikémiás ételek reggelire

Alacsony glikémiás ételek reggelire

Ha alacsony glikémiás indexű (GI) ételeket eszünk reggelire, megelőzhetjük a vércukorszint megugrását egészen ebédig, tették közzé a kutatók az Élelmiszertechnológiai Intézet Wellness 12 gyűlésén.

Tovább a cikkhez
3 fogyókúrás recept tavaszra

3 fogyókúrás recept tavaszra

3 fogyókúrás recept tavaszra

Tavasszal megújul a természet. Rajtunk is kevesebb ruha takarja a télen felszedett kilókat. Nem csoda, ha szeretnénk kicsit leadni. Itt van három könnyű fogyókúrás recept, pillanatok alatt, kevés hozzávalóval!

Tovább a cikkhez
5 módszer az emésztés javítása érdekében

5 módszer az emésztés javítása érdekében

5 módszer az emésztés javítása érdekében

Puffad, gondja van az emésztésével? Túl lassú az emésztése? Ha Ön is ilyen panaszokkal küzd, az alábbi 5 hasznos tipp, az emésztése javítása érdekében, néhány emésztés serkentő tippel.

Tovább a cikkhez
Székrekedés kezelése házilag

Székrekedés kezelése házilag

Székrekedés kezelése házilag

A székrekedés ártalmatlannak tűnő probléma még eleinte, így sokan nem is foglalkoznak vele, elintézik egy legyintéssel. Ám ez a mai kor betegsége nem múlik el magától, ha nem kezeljük. Bemutatjuk, hogyan kezeljük a székrekedést házilag természetes úton.

Tovább a cikkhez
Miben van sok D vitamin?

Miben van sok D vitamin?

Miben van sok D vitamin?

  Ha eleged van már a sok drága D vitamin tablettából, és érdekel miben van sok D vitamin az élelmiszerek között, olvasd el cikkünket, ahol három hétköznapi élelmiszert mutatunk be, amelynek magas a D vitamin tartalma.

Tovább a cikkhez
Íme a nyugodt alvás titka

Íme a nyugodt alvás titka

Íme a nyugodt alvás titka

A nyugodt, pihentető éjszakai alvás nem mindenkinek adatik meg, viszont van néhány dolog, ami segíthet abban, hogy nagyobb eséllyel legyen minőségi a csukott szemmel töltött idő.

Tovább a cikkhez

Szépség - ami fontos

Ezek lehetnek a zsíros bőr tün...

Ezek lehetnek a zsíros bőr tün...

Ezek lehetnek a zsíros bőr tün...

A zsíros bőr kellemetlen tüneteivel fiatal korban találkozunk először, amikor a szervezetünkben tombolnak a hormonok, és úgy érezzük arcunk és bőrünk zsírban fürdik.

Tovább a cikkhez
Természetes hajfesték házilag

Természetes hajfesték házilag

Természetes hajfesték házilag

Ha nem szeretnénk hajunkat mindenféle vegyi anyagot tartalmazó festékkel színezni, vagy ha csak egy kis friss színre vágyunk érdemes természetes hatóanyaggal megoldani.Gyakran egy hajszínt, ha csak frissíteni szeretnénk elég, ha néhány természetes hatóanyaghoz nyulunk, amelyek új ragyogást adnak hajuknak....

Tovább a cikkhez

3 kocsonya recept télire

Kocsonya recept

Nincs még saját jól bevált kocsonya recepted? Akkor mutatunk három receptet, válasz kedvedre télire melyiket készíted el.

Bővebben...:

3 ropogós habcsók recept karácsonyra

Habcsók recept

Nincs karácsony habcsók nélkül nálad sem? Akkor idén készíts te magad finom roppanós habcsókot, amely belül lágy és omlós.

Bővebben...:

3 isteni mézeskalács recept karácsonyra

A mézeskalácsról sokszor gyerekkorunk vásári forgataga jut eszünkbe ahol a mézeskalács szíveket vettük ajándékba. Pedig a mézeskalács remek karácsonyi sütemény, sőt ajándék is lehet.

Bővebben...:

6 variáció a kocsonya elkészítéséhez

Kocsonya recept

Ha valaki azt gondolná a kocsonya egy unalmas étel, téved. Megmutatunk 6 variációt a kocsonya elkészítéséhez és tálalásához.

Bővebben...:

Gasztrokocsma

3 kocsonya recept télire

3 kocsonya recept télire

3 kocsonya recept télire

Nincs még saját jól bevált kocsonya recepted? Akkor mutatunk három receptet, válasz kedvedre télire melyiket készíted el.

Tovább a cikkhez
3 ropogós habcsók recept karác...

3 ropogós habcsók recept karác...

3 ropogós habcsók recept karác...

Nincs karácsony habcsók nélkül nálad sem? Akkor idén készíts te magad finom roppanós habcsókot, amely belül lágy és omlós.

Tovább a cikkhez
3 isteni mézeskalács recept ka...

3 isteni mézeskalács recept ka...

3 isteni mézeskalács recept ka...

A mézeskalácsról sokszor gyerekkorunk vásári forgataga jut eszünkbe ahol a mézeskalács szíveket vettük ajándékba. Pedig a mézeskalács remek karácsonyi sütemény, sőt ajándék is lehet.

Tovább a cikkhez