Diós sütemény nélkül elképzelhetetlen a karácsony! Bemutatunk 3 fantasztikusan finom diós sütemény receptet, amelyet még a kezdő háziasszonyok is eltudnak készíteni az ünnepekre!

Gyors kanalas diós sütemény recept

Hozzávalók:

10 tojásfehérje,5 evőkanál barnacukor,2 evőkanál darált dióbél,6 evőkanál liszt.

Krémhez:

20 dkg vaj,10 evőkanál porcukor,1 tojás,3 dkg olvasztott csokoládé,2 evőkanál pörkölt darált dióbél,kevés rum vagy puncs aroma ( tehetünk bele alkoholt is, ha felnőtteknek készül).

Mázhoz:

3 evőkanál cukrozatlan kakaópor,6 evőkanál porcukor,4 evőkanál forró víz.

 

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A tojásfehérje habhoz, hozzáadjuk a darált diót, és egy fakanállal óvatosan hozzákeverjük a lisztet is kanalanként, úgy, hogy a habot ne törjük össze.

A kész tészta masszát osszuk kétfelé, majd egy zsiradékkal kikent tepsiben, vagy tortaformában süssük meg őket,180 fokon 18-20 perc alatt. Egy tűpróbával lehet ellenőrizni, hogy megsültek, ha nem ragad a tészta akkor elkészült.

Amíg a tészta sül, készítsük le a krémet:

A szobahőmérsékletű vajat keverjük ki habosra a cukorral, a tojással, majd adjuk hozzá az olvasztott csokoládét, a diót és a rumaromát.

Ha a tészta kihűlt vágjuk két felé, és rétegenként kenjük meg krémmel. Ha nem lett túl vastag a tészta nem szükséges kettévágni,ebben az esetben csak egy alsó és egy felső lap lesz.

A mázhoz a kakaót, a cukrot keverjük ki a forró vízzel, majd vonjuk be vele a sütemény tetejét. Végül ha a máz is megszilárdult, vágjuk fel kockákra a süteményt és tálaljuk fel a vendégeknek.

Diós csók recept

Hozzávalók :

5 db tojásfehérje 20 dkg cukor 10 kanál hideg víz 20 dkg darált mandula 30 dkg darált dió 2 evőkanál amorettó likőr 2 kávéskanál juharszirup 1 tábla étcsokoládé.

Leírás :

5 tojás fehérjét felverünk 20 dkg cukorral és 10 kanál hideg vízzel. A felvert fehérjéhez hozzá tesszük a 30 dkg darált diót és még kb. 14-20 dkg darált mandulát. Az elkészített anyagokhoz még adunk 1-2 evőkanál amorettó likőrt és két kanál segítségével kis gombócokat rakunk a tepsibe, amelyet sütőpirral bélelünk ki.

Előmelegített sütőben kb. 200 fokon megsütjük a gombócokat. A megsüt gombócokat felolvasztott csokoládéval vonjuk be. Ez által még ízletesebb lesz a diós csók.
Melyik kategóriába küldi? : karácsonyi desszert

Elkészítési idő : 40 perc
Nehézségi fok : könnyű

Karácsonyi Diós lepény recept

Hozzávalók:

Tészta: liszt 75 dkg, zsír vagy vaj 50 dkg, porcukor 0.5 ek., tojássárgája 8 db, élesztő 8 dkg, só 1 kk., tej 1 dl.

Töltelék: tojás 4 db, cukor 40 dkg, citromhéj 1/2 db, vanília 1/3 rúd, szegfűszeg 3-4 szem, dió 0.5 kg, tej 5 ek., vaj 5 dkg.

Elkészítés:

A lisztet a vajjal, fél kanál porcukorral, 8 tojássárgájával, 8 dkg kevés tejben áztatott élesztővel, kis sóval kidolgozunk. Két egyforma cipóba vágjuk, és 1 óráig pihenni hagyjuk.

Majd az egyiket vékonyra kinyújtva, vajjal kikent tepsibe tesszük, megtöltjük a következő töltelékkel: 4 tojássárgáját 40 dkg cukorral habosra keverünk, teszünk bele kevés vaníliát, reszelt citromhéjat, pár szem szegfűszeget, fél kg darált diót, öt ek. tejet, 5 dkg vajat és a keményre vert tojásfehérjét. Ezeket jól összekeverve a tésztára tesszük, és a másik tésztalappal betakarjuk. Megkenjük tojással, meghintjük darabos dióval, és megsütjük.