hétfő, 11 december 2017

6 variáció a kocsonya elkészítéséhez

Kocsonya recept

Ha valaki azt gondolná a kocsonya egy unalmas étel, téved. Megmutatunk 6 variációt a kocsonya elkészítéséhez és tálalásához.

Csülökkocsonya recept

Hozzávalók 8 személyre: 2 füstölt csülök, 2 fej vöröshagyma, 1 nagy szál sárgarépa, 15 dkg csemegeuborka, 1 kis üveg (212 ml) ecetes gyöngyhagyma, 1 evőkanál zselatin, 1 evőkanál mustármag, 1 evőkanál tárkonyecet, 3 babérlevél, 8 szem bors, 3 szál petrezselyemzöld, só, bors, a díszítéshez néhány salátalevél, esetleg friss babérlevél

Elkészítés: A csülköt megmossuk, fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a megtisztított vöröshagymát, a babért, a szemes borsot és az ecetet. Felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon kb. 2 óra alatt puhára főzzük. A főzési idő vége előtt kb. 10 perccel hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát is. A csemegeuborkát és az ecetes gyöngyhagymát lecsöpögtetjük, az uborkákat hosszában négyfelé vágjuk. A sárgarépát kivesszük a főzővízből, és hullámos élű késsel felszeleteljük. A csülköt kivesszük a léből, és kihűtjük. Kicsontozzuk, bőrét és zsírját eltávolítjuk, a húst nagyobb darabokra vágjuk. A levet átszűrjük. Kb. 4 dl-nyit kimérünk, és feloldjuk benne a zselatint. (Ha szükséges, a levet kissé megmelegítjük.) Kevés levet egy kb. 26 cm hosszú, téglalap alakú formába öntünk, és a kocsonyát hűtőszekrényben hagyjuk megszilárdulni. Néhány sárgarépa-karikát és petrezselyemlevelet a kocsonyarétegre helyezünk, majd ráhalmozzuk a csülökdarabokat, a gyöngyhagymát, a csemegeuborkát és a többi sárgarépát. Felöntjük a maradék lével, és néhány órára (legjobb egy éjszakára) a hűtőszekrénybe tesszük. A forma alját rövid időre forró vízbe mártjuk, és a megdermedt kocsonyát salátalevelekkel kibélelt tálra borítjuk. Felszeletelve, rozskenyérrel vagy pirított burgonyával fogyasztjuk.

Elkészítési idő kb. 3 óra,

Díszes kocsonya recept

Szép formában tálaljuk. A forma aljára ujjnyi szűrt levet öntve, hagyjuk megalvadni. Keménytojás-karikákat teszünk rá, erre főtt, cifrázókéssel kerekre szelt piros céklát, savanyú uborkát. Ujjnyi levet ráöntve, hagyjuk megalvadni.

Rárakva a puhára főtt, kicsontozott, kis, hosszú darabokra vágott húst, öntsük le a többi lével. Ha megalvadt, megfelelő nagyságú tálra borítva, váltogatva a színeket, rakjuk körül cékla- és uborkakarikákkal, ecetes torma-csomókkal, ecet nélküli kapros tormával. Szeletekre vágva tálaljuk.

Díszes kocsonya 2. recept

A puhára főtt húst vágjuk hosszúkás, kisebb darabokra, és szép formában tálaljuk, ne tányérokban. A forma aljára tegyünk egy ujjnyi megszűrt levet, és hagyjuk megalvadni. Azután tegyünk rá keménytojás-karikákat szépen elrendezve, majd cifra késsel szép kerek szeletekre vágott főtt piros céklát és savanyú uborkát. Erre is öntsünk egy ujjnyi levet. Ha ez is megfagyott, rakjuk rá a felszeletelt húst (a csontot előzőleg szedjük ki belőle), és öntsük rá a többi levet. Ha ez is megfagyott, akkor az egészet egy megfelelő nagyságú tálra borítsuk ki, és rakjuk körül céklaszeletekkel, uborkakarikákkal és ecetestorma-csomókkal, azután ecet nélküli kapros tormával, szépen felváltva rakva a háromféle színt. Az így tálalt kocsonya nagyon szép. Fogyasztáskor szeletekre vágjuk.

Ha esetleg nem borulna ki a formából könnyen a kocsonya, akkor öntsünk egy nagyobb edénybe egy kevés forró vizet, és egy pillanatra vigyázva mártsuk bele a formát, majd borítsuk a tálra.

Disznókocsonya recept

Elkészítés: Veszünk 1/2 kiló disznófülét, farkát, lábát, szóval kocsonyának valót, jól megmosva, 2 litervízzel feltesszük főzni, s egy egész délelőttön át lassan forrni hagyjuk, míg egészen megpuhult s a víz körülbelül a felére beforrt. Közben egy néhány szem borsot, sót, 1 babérlevelet, kis fej vereshagymát teszünk bele. Az egészet aztán, úgy ahogy van, eltesszük másnapig. amikor aztán meglátjuk, hogy eléggé befőtt-e a lé, vagyis, hogy megkocsonyásodott-e. Ha nem, akkor tovább kell főznünk, Ha igen, akkor leszedjük a fönt képződött zsírhártyát, s a tűzhelyre tesszük, hogy az egész fölolvadjon. Leszűrjük, a húst minden csontos résztől megszabadítva, hosszúkás kis darabokra vágjuk, s egy formába tesszük. A levét egy tiszta fazékba a tűzhelyre tesszük. 3-4 tojás habját a habverővel jól belekeverünk, s evvel együtt 1-2 forrást hagyunk tenni, ha tiszta a lé félrehúzzuk s egy kis ideig, így állni hagyjuk, azután szitán, vagy leves szűrőn át a formában lévő húsra öntjük, s hideg helyre tesszük.

Disznókocsonya 2. recept

Elkészítés: Disznó fejét, lábát feldaraboljuk és feltesszük főni. Adunk bele szemes borsot, sót, paprikát, fokhagymát. A húst lassú forrás mellett főzzük, ha megfőtt, leszűrjük a húsokat, tálra rakjuk, a levét pedig ráöntjük. Ha megaludt, kevés paprikát teszünk rá. A fokhagymát az utolsó negyedórában tesszük bele.

Disznókocsonya 3. recept

Elkészítés: Úgy készül, mint a fenti, csak a húst leszedjük a csontról és a tálat szeletekre vágott kemény tojással, nyelvvel, kolbásszal, cifra késsel vágott céklával kirakjuk, öntünk rá a léből, és ha megaludt, rárakjuk a húst, amelyre ismét levet öntünk. Tálalás előtt kiborítjuk.

Alacsony glikémiás ételek reggelire

Alacsony glikémiás ételek reggelire

Alacsony glikémiás ételek reggelire

Ha alacsony glikémiás indexű (GI) ételeket eszünk reggelire, megelőzhetjük a vércukorszint megugrását egészen ebédig, tették közzé a kutatók az Élelmiszertechnológiai Intézet Wellness 12 gyűlésén.

Tovább a cikkhez
3 fogyókúrás recept tavaszra

3 fogyókúrás recept tavaszra

3 fogyókúrás recept tavaszra

Tavasszal megújul a természet. Rajtunk is kevesebb ruha takarja a télen felszedett kilókat. Nem csoda, ha szeretnénk kicsit leadni. Itt van három könnyű fogyókúrás recept, pillanatok alatt, kevés hozzávalóval!

Tovább a cikkhez
5 módszer az emésztés javítása érdekében

5 módszer az emésztés javítása érdekében

5 módszer az emésztés javítása érdekében

Puffad, gondja van az emésztésével? Túl lassú az emésztése? Ha Ön is ilyen panaszokkal küzd, az alábbi 5 hasznos tipp, az emésztése javítása érdekében, néhány emésztés serkentő tippel.

Tovább a cikkhez
Székrekedés kezelése házilag

Székrekedés kezelése házilag

Székrekedés kezelése házilag

A székrekedés ártalmatlannak tűnő probléma még eleinte, így sokan nem is foglalkoznak vele, elintézik egy legyintéssel. Ám ez a mai kor betegsége nem múlik el magától, ha nem kezeljük. Bemutatjuk, hogyan kezeljük a székrekedést házilag természetes úton.

Tovább a cikkhez
Miben van sok D vitamin?

Miben van sok D vitamin?

Miben van sok D vitamin?

  Ha eleged van már a sok drága D vitamin tablettából, és érdekel miben van sok D vitamin az élelmiszerek között, olvasd el cikkünket, ahol három hétköznapi élelmiszert mutatunk be, amelynek magas a D vitamin tartalma.

Tovább a cikkhez
Íme a nyugodt alvás titka

Íme a nyugodt alvás titka

Íme a nyugodt alvás titka

A nyugodt, pihentető éjszakai alvás nem mindenkinek adatik meg, viszont van néhány dolog, ami segíthet abban, hogy nagyobb eséllyel legyen minőségi a csukott szemmel töltött idő.

Tovább a cikkhez

Szépség - ami fontos

Korpás hajra pakolás házilag

Korpás hajra pakolás házilag

Korpás hajra pakolás házilag

Sajnos, ha a fejbőrünk nem hámlik megfelelően, akkor megjelenik a korpa. Lehullik a vállunkra, feltűnik a ruhánkon és kellemetlenül érezzük magunkat miatta.Sok mindent tehetünk a korpás haj ellen, pl. készíthetünk rá pakolást házilag!

Tovább a cikkhez
10 tipp a zsíros haj ápolására

10 tipp a zsíros haj ápolására

10 tipp a zsíros haj ápolására

A zsíros haj ápolása nagyon fontos feladat, hiszen ha elhanyagoljuk, akár hajhulláshoz is vezethet. Bemutatunk 10 tippet, hogyan ápoljunk hajunkat, ha az hajlamos a zsírosodásra.

Tovább a cikkhez

3 kocsonya recept télire

Kocsonya recept

Nincs még saját jól bevált kocsonya recepted? Akkor mutatunk három receptet, válasz kedvedre télire melyiket készíted el.

Bővebben...:

3 ropogós habcsók recept karácsonyra

Habcsók recept

Nincs karácsony habcsók nélkül nálad sem? Akkor idén készíts te magad finom roppanós habcsókot, amely belül lágy és omlós.

Bővebben...:

3 isteni mézeskalács recept karácsonyra

A mézeskalácsról sokszor gyerekkorunk vásári forgataga jut eszünkbe ahol a mézeskalács szíveket vettük ajándékba. Pedig a mézeskalács remek karácsonyi sütemény, sőt ajándék is lehet.

Bővebben...:

6 variáció a kocsonya elkészítéséhez

Kocsonya recept

Ha valaki azt gondolná a kocsonya egy unalmas étel, téved. Megmutatunk 6 variációt a kocsonya elkészítéséhez és tálalásához.

Bővebben...:

Gasztrokocsma

3 kocsonya recept télire

3 kocsonya recept télire

3 kocsonya recept télire

Nincs még saját jól bevált kocsonya recepted? Akkor mutatunk három receptet, válasz kedvedre télire melyiket készíted el.

Tovább a cikkhez
3 ropogós habcsók recept karác...

3 ropogós habcsók recept karác...

3 ropogós habcsók recept karác...

Nincs karácsony habcsók nélkül nálad sem? Akkor idén készíts te magad finom roppanós habcsókot, amely belül lágy és omlós.

Tovább a cikkhez
3 isteni mézeskalács recept ka...

3 isteni mézeskalács recept ka...

3 isteni mézeskalács recept ka...

A mézeskalácsról sokszor gyerekkorunk vásári forgataga jut eszünkbe ahol a mézeskalács szíveket vettük ajándékba. Pedig a mézeskalács remek karácsonyi sütemény, sőt ajándék is lehet.

Tovább a cikkhez