Palacsinta recept

A finom palacsintáról télen sem kell lemondani, mutatunk három fantasztikusan finom téli palacsinta receptet.

Meggyes palacsinta recept

75 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: egyszerű palacsinta alapmassza, 1 csésze levétől leszűrt meggybefőtt (vagy házi rumosmeggy), 1 mokkáskanál őrölt fahéj, ízlés szerint porcukor, 2 dl tejföl.

A kimagozott meggyet ledarálom, vagy nagyon apróra összevágom. A fahéjjal együtt belekeverem a palacsintamasszába, majd a szokásos módon megsütöm a kissé vastagabb palacsintákat. Kerek tűzálló tálba teszek egy palacsintát, megkenem a porcukorral összekevert tejföllel és ráborítom a második palacsintát. A rétegezést addig folytatom, amíg el nem fogy a palacsinta. A sütőben éppen csak átmelegítem és cikkekre vágva kínálom, mint a tortát szokás.

 

Meggyes-mákos palacsinta recept

30 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók: 12 db megsütött palacsinta, 15 dkg mák, 10 dkg porcukor, fél dl tej, fél csésze meggybefőtt (leve nélkül).

A mákot ledarálom, és a cukorral összekeverve ráöntöm a tejet. Felforralom, és a tűzről máris lehúzva belekeverem a kimagozott és apróra vágott meggyet. A kisült palacsintákat egyenként megtöltöm a mákos-meggyes töltelékkel, és négyrét hajtva teszem a tányérokra. Kevés porcukorral megszórva kínálom. Hidegen is, melegen is egyformán finom.

 

Narancsos-rumos palacsinta recept

75 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók: 12 dkg rétesliszt, 5 dkg porcukor, 2 egész tojás, 2,5 dl tej, fél dl szódavíz, 1 dl rum, 2 db nagy narancs, 1 evőkanál narancsdzsem, 4 evőkanál narancsszörp, 2 dkg vaj, csipetnyi só.

A tojásokat habosra verem, megsózom, hozzáadom a tejet és az olvasztott, de már nem meleg vajat meg a lisztet. Ezután keverem bele a szódavizet és a rum felét. A palacsintamasszát fél óráig pihentetem. Közben az egyik narancsot megmosom, héját lereszelem (de csak a sárga héját, mert ha a fehér bundájából is belekerül, keserű lesz!) és a narancs levét kicsavarva beleteszem egy kis lábosba a reszelt narancshéjjal együtt. Ráöntöm a narancsszörpöt és egy evőkanál vizet, majd felforralom. Ezután belekeverem a narancsdzsemet és a maradék rumot. A megsütött palacsintákat a rumos-narancsos sziruppal megkenve négyrét hajtom, és tűzálló tálra teszem úgy, hogy félig egymásra feküdjenek. A maradék narancsot meghámozom, és vékony karikákra vágom. Mindegyik palacsintára teszek egy-egy narancskarikát, majd az egészet leöntöm a maradék narancsos sziruppal. Annyi időre teszem be a forró sütőbe, hogy jól átmelegedjen, de ne piruljon meg a palacsinta.