Paradicsomleves recept

A paradicsomleves nem csak finom, de nagyon laktató, egész évben pillanatok alatt elkészíthető, és egy kis betűtésztával még viccessé is tehető.

Paradicsomleves recept I.

Hozzávalók: 1 kis doboz (5 dkg) paradicsompüré, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tej vagy tejszín, 1 csokor friss zellerzöld, 2 marhahúsleves-kocka, ízlés szerint cukor és só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A lisztet egy evőkanál olajon sárgára pirítom, majd ráteszem a megtisztított és nagyon finomra vágott vöröshagymát. A tűzről lehúzom, és gyorsan elkeverem, majd ráöntök 3 dl hideg vizet. Folytonosan kevergetve felforralom, és sűrűre főzöm. Ezután a megmaradt olajon megpirítom a paradicsompürét, ráöntök 4 dl hideg vizet, és ugyancsak felforralom. Ha már forr, beleöntöm a hagymás rántást, beleteszem a húsleveskockákat, valamint a megmosott, apróra vágott zellerzöldet. Végül a tejföllel vagy a tejjel felöntöm, 1-2 percig még forralom, és a cukorral, sóval és törött borssal ízesítem. Ha van friss paradicsomom, akkor levesbetét gyanánt apró kockákra vágva teszem a levesbe, ha az már megfőtt, egyébként vajas galuskát vagy rizst főzök bele.

Paradicsomleves recept II.

Az érett piros paradicsomot széttördeljük, miután előzőleg megmostuk s zöld petrezselyem, és egy kis fej vereshagymával, kevés vízzel tűzhelyre tesszük. Ha megfőtt, szitán áttörjük, híg rántást készítünk s hozzáöntjük az áttört paradicsomlét vigyázva, hogy csomós ne legyen, megsózzuk, tetszés szerint megcukrozzuk, s ha szép simára elfőtt, apró haluskákat főzünk bele. Ha szeretjük rizzsel, akkor egy deci rizst megmosunk, egy kanál zsírban kissé pároljuk s az áttört paradicsomlével, melyet még hideg vízzel hígítunk, felöntjük és főzzük addig, míg a rizs megpuhult. Sokan szeretik tarhonyával is, akkor az egész finom tarhonyát pirítva, megfőve külön tálon adjuk a híg rántással elkészített paradicsomleveshez.

Böjtös paradicsomleves recept

1 közepes fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, 1 liter paradicsomlé, 2 babérlevél, só, őrölt bors, cukor

A betétnek: 1 tojás, liszt, só

Az apróra vágott hagymát a vajon megfuttatjuk. Két deci vizet meg a paradicsomlevet ráöntjük. A babérlevelet beledobjuk,  megsózzuk, borsozzuk és egy  kevéske cukorral ízesítjük. A tojásból csipetnyi sóval, kevés vízzel és annyi liszttel amennyit felvesz, levestésztát gyúrunk. Belisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és kis kockákra vágjuk. A forrásban lévő paradicsomlevesbe főztük. Böjtben néha paradicsomlé helyett savanyú káposztalével engedik fel és úgy főzik  bele a viszonylag sok tésztát.