Szinte minden háztartásban előfordul, hogy a megvásárolt kenyérből megmarad valamennyi, ami már kissé száraz és így gyakran a kukában végzi a maradék kenyér. Megmutatunk, 5 tippet, mit lehet készíteni a száraz maradék kenyérből.

  1. Meleg szendvics

 Készíts finom meleg szendvicseket belőle, a legjobb, ha saját készítésű szendvicskrémmel kened meg a kenyeret, de ha erre nincs időd jó a bolti változat is. Szórd meg a tetejét finom reszelt sajttal és mehet a forró sütőbe.

  1. Prézli

A megmaradt kenyeret egy vászonzacskóba téve szárítsd ki jó alaposan, majd daráld le, így mindig lesz otthon házi kenyérmorzsád. A prézli darálhatod egészen finomra, vagy készíthetsz belőle… morzsát.

  1. Bundás kenyér

A bundás kenyér reggelire vagy vacsorára is elkészíthető, és ha unod a megszokott bundás kenyér receptet, próbáld ki a sütőben süthető változatát, amelyre tehetsz tojást, sajtot, tejfölt, és zöld fűszereket is.

  1. Kenyérkávé

A megmaradt kenyeret, süteményt, kekszet, egy serpenyőbe téve kissé pirítsd meg, majd darált le apróra. Majd ebből a keverékből vegyél ki egy csészével, önts rá egy 2 dl forró tejet, majd szűrd le és fogyaszd el melegen.

5. Kenyérszósz

Régi receptkönyvekben gyakran lehet olvasni, hogy régen készítettek kenyérszószt.

 Ehhez pirított kenyérmorzsára lesz szükséged. Egy fél csésze kenyérmorzsát főzz fel 2 csésze tejjel kb. fél óráig. A főzés során adj hozzá egy kisebb fej hagymát. Végül szedd ki a hagymát, adj hozzá egy csipet sót, 1 csipet pirospaprikát, kevés curryt vagy más fűszernövényt, és egy vagy két kanál vajat. Ezt a szósz kínálhatod húsok és sültek mellé is.

6.Kenyérpörkölt

Az I.Világháború idején igen nagy volt az élelmiszerhiány és a szegénység, így nem csoda hogy ekkor született meg a kenyérpörkölt receptje.

Ehhez 1 kg száraz rozskenyeret vágj fel kisebb kockákra, és szárítsd ki sütőben, vagy nyáron a szabadban.

5 dkg vajban párold meg, majd adj hozzá egy kis fej vöröshagymát apróra vágva és együtt pirítsd tovább.

Szórd meg pirospaprikával és öntsd fel 3 dl húsleves lével, vagy vízzel.

Ezután adj hozzá paprikát és paradicsomot kockázva és főzd össze. Ha még szeretnéd, tartalmasabbá tenni az ételt piríts hozzá kenyérkockákat és ezt is tedd bele a pörköltbe, elég neki 5-6 perc hogy megszívja magát a szafttal.

Ha szeretnéd tovább variálni, tegyél bele egy kanál tejfölt, vagy tejszínt, de ha köménymagot teszel, bele egy kenyérgulyást kapsz.

  1. A kenyérmorzsát felhasználhatod fasírtokba, de a pástétomokba is teheted sűrítésnek.