pörkölt recept

A Magyar konyha számtalan pörkölt variációt ismert, mi most ezek közül mutatunk be 3 variációt,amelyek szaftosak és nagyon finomak.

Hagyományos Csirkepörkölt recept

Hozzávalók: 1 kb. 1, 5 kg-os csirke, 2 fej hagyma, 1 kk. csípős pirospaprika, 25 dkg gomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. paradicsompüré, olaj, só.

A csirkét feldaraboljuk. A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paprikát, a paradicsompürét és a csirkedarabokat. Összekeverjük, néhány percig erős tűzön pirítjuk. Fedő alatt mérsékelt tűzön kb. 15 percig pároljuk. Ezután mellédobjuk a szeletelt gombát, megsózzuk, fedő alatt még pároljuk, majd rövid lére sütjük.

Nyáron zöldpaprikával, paradicsomszeletekkel díszítjük. Galuskával vagy párolt rizzsel kínáljuk.

Pörkölt recept húsgombócokkal!

Hozzávalók 4 személyre 30 dkg darált hús (sertés, pulyka vagy csirkemell is lehet) 1 fej hagyma, 2 dl tejföl, vagy tejszín, 1 evőkanál liszt olaj, só, pirospaprika, 1 tojás, majoranna.

A darált húst a tojással, sóval, pirospaprikával, és majorannával összegyúrom, és picike gombócokat formázok belőle.

Pörköltalapot készítek az apró kockára vágott hagymából, olajból és egy kevés pirospaprikával megszórom, felengedem kb. 2 dl vízzel, ebbe helyezem bele az elkészített kisgombócokat. Ízesítem sóval és még majorannával. Puhára főzöm (főzési idő kb. 10-15 perc), ha kész a lisztet elkeverem a tejföllel vagy tejszínnel, besűrítem, összeforralom, és kész van.

Betyár csirkepörkölt recept

Hozzávalók:

15 dkg vöröshagyma, 2 kanál pirospaprika, 1 kg csirke, 15 dkg gomba, só, bors, fokhagyma, paradicsompüré.

15 dkg apróra vágott vöröshagymát zsíron megpirítunk, 1,5 dkg pirospaprikát adunk hozzá és egy kevés vízzel rövid ideig pároljuk.

1kg csirkét megmosunk, feldarabolunk, belerakjuk a hagymás és paprikás lébe, majd az egészet 1 óráig pároljuk. Kb. 20 perc után beleteszünk 15 dkg összedarabolt gombát ízesítjük sóval 1 gerezd fokhagymával, paradicsompürével. Galuskával tálaljuk.