fokhagymaleves recept

A fokhagymaleves nem csak finom de télen a vírusok és megázás ellen is ideális védelmet nyújt. Épp ezért főleg télen érdemes rendszeresen fokhagymalevest készíteni. Mutatunk három variációt a fokhagymaleves elkészítésére.

Erdélyi fokhagymaleves recept

Hozzávalók: 1-2 fej fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 2 ek. olaj, 2 dl tejföl, só, ecet, cukor, kis darab citromhéj

Az apróra vágott fokhagymát forró olajban fél percig a cukorral pirítjuk, felöntjük 1,5 l vízzel. A forrástól számítva néhány percig főzzük. Sóval, ecettel, citromhéjjal ízesítjük.

Lisztes, tejfölös habarást készítünk, ezt beleöntve még egyszer felforraljuk.

Rizses fokhagymaleves recept

Hozzávalók: 4 ek. rizs, 2 ek. olaj, 2 lapos ek. liszt, 1 fej fokhagyma, só, késhegynyi pirospaprika, 1 cs. petrezselyem.

Egészen világos rántásba beletesszük a nagyon apróra vágott petrezselymet, a péppé tört fokhagymát, a paprikát és lehúzva a tűzről néhányszor jól elkeverjük. Felengedjük 1,5 l vízzel, sózzuk. Visszatesszük a tűzre, ha felforrt beletesszük a rizst, és puhára főzzük.

Tejfölös fokhagymaleves recept

Hozzávalók: 1 fej fokhagyma, 2 dl tejföl, 2 dl tej, 1 tojássárgája, 1 kávéskanál cukor, bors, só, 2 ek. reszelt parmezánsajt, 1 kávéskanál vaj.

A felaprított fokhagymát a vajon 1 percig pároljuk. Felöntjük 1 liter vízzel és a tejjel. Forrás után 1-2 percig főzzük. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tejfölben elkevert tojássárgáját. Sózzuk és cukrozzuk. Tálaláskor a tányérokban meghintjük parmezánnal.