Fasírt recept

A fasírt pont az a recept, amelyet számtalan variációban lehet elkészíteni, így soha nem lesz unalmas étel. Mutatunk neked 6 variációt a fasírt receptre, így hamarosan havonta többször is tudsz majd ilyen ételt készíteni.

Gombás fasírt recept

Hozzávalók:

2 zsemle,50 dkg darált hús, reszelt vöröshagyma, mustár, piros arany, só, bors, 1 kisebb sárgarépa, 20 dkg gomba.

Elkészítés:

Szódavízben megáztatunk két zsemlét, majd, anélkül hogy kinyomkodnánk, összegyúrjuk 50 deka darált sovány sertéscombbal, két tojással, 1-1 kiskanálnyi reszelt vöröshagymával, mustárral, Piros Arany krémmel, sóval meg őrölt borssal. Belereszelünk egy szál megtisztított sárgarépát is, és olajjal kikent püspökkenyérformába töltjük.

Jól a formába nyomkodjuk, majd a tetejébe úgy nyomunk bele egészben 20 deka megtisztított gombát, hogy a száruk lefelé kerüljön, fölöttük elsimítjuk a húsvagdalékot. A forró sütőben kb. 40 percig sütjük. Melegen, hidegen egyaránt kitűnő. A felszeletelt húsban a gombák majd szépen látszanak.

Kukoricás fasírt recept

Hozzávalók: 30 dkg sertéshús, 5 dkg vöröshagyma, 15 dkg kukorica (konzerv), 15 dkg zöldborsó (mirelit), 10 dkg paradicsompaprika, 1 db tojás. 2 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika, petrezselyem, pici olaj.

Elkészítés: A darált húst összedolgozzuk a tojással, az apróra vágott hagymával, az összezúzott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával. Belekeverjük a kukoricát, zöldborsót, és az apróra vágott paradicsompaprikát.

Hosszúkás cipót formálunk belőle, meghintjük petrezselyemmel és picit megolajozott alufóliába csavarjuk. Tepsibe tesszük, és sütés végén 15-20 percre kibontjuk, és pirosra sütjük.

Koldus fasírt recept

Hozzávalók:

4 db zsemle, ételízesítő,5 dkg füstölt szalonna,2 gerezd fokhagyma,1 fej vöröshagyma,2 tojás, olaj,1 doboz májkrém, só, bors, fűszerek.

Elkészítés:

A koldus fasírthoz négy szikkadt zsemlét evőkanálnyi ételízesítő porral ízesített meleg vízzel leöntünk, és ha megpuhult, kinyomkodjuk, összemorzsoljuk.

Öt deka füstölt szalonnát apróra vágunk, kiolvasztjuk, majd egy kis fej összevagdalt vöröshagymát megpirítunk rajta. Két gerezd tört fokhagymával még fél percig a tűzön hagyjuk, majd az összemorzsolt zsemlével, két nyers tojással meg egy kis doboz marhamájkrémmel összedolgozzuk.

Ha híg lenne, egy kevés zsemlemorzsával “kötjük”. Őrölt borssal, majoránnával fűszerezzük, ha kell, utána sózzuk. Vizes kézzel hosszúkás cipót formázunk belőle, és sliced bacont tekerünk köré, hogy teljesen betakarja. Tűzálló tálra fektetve 200 fokos (gáz 6. fokozat) sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a szalonnaropogós piros nem lett. A sütőből kivéve öt percig pihentetjük, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Hidegen is kitűnő.

Hagymás fűszeres fasírt recept

Hozzávalók:

30 dkg vöröshagyma, 30 dkg darált hús (bármilyen fajta jó), 1 zsemle vagy 1 szelet kenyér, 1 1/2 dl tej, 1 tojás, 3 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál mustár, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál majoránna, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 2 evőkanál olaj.

Elkészítés:

A vöröshagymát megtisztítom és lereszelem. A tojást habosra verem. A zsemlét apró kockákra metélem, és a tejet ráöntve, jól összekeverem. Mélyebb tálba teszem a darált húst, ráöntöm a tojást, hozzáadom a megáztatott és kinyomkodott zsemlét, valamint a zsemle áztatásához használt összes tejet. Hozzáadom a reszelt hagymát, a zúzott fokhagymát, a mustárt és a pirospaprikát. Ezután majoránnával és borssal fűszerezem, és addig gyúrom, amíg a massza az összes folyadékot felveszi.

Alufóliával bélelt kisebb, szögletes forma oldalát és alját bekenem olajjal, majd belesimítom a húsmasszát. A tetejét simára egyengetem, és ugyancsak beolajozom. Az előmelegített forró sütőbe tolva, közepesen erős lángon 40-45 percig sütöm.

Deszkára borítva lehúzom róla az alufóliát, és ujjnyi vastag szeletekre vágom.

Karfiolos fasírt recept

Hozzávalók:

30 dkg karfiol, ugyanannyi darált hús (sovány sertéshús vagy csirke, esetleg pulyka), 2 egész tojás, zsemlemorzsa, só, bors, pirospaprika, olaj a sütéshez.

Elkészítés:

A megpucolt, feldarabolt karfiolt megfőzöd, majd összetöröd. A karfiol masszához kevered a nyers, darált húst és a két tojást, ízlés szerint sózd, borsozd és tegyél bele pirospaprikát is. Ettől lesz ugyanis színe a fasírtoknak. Alaposan keverd el, gyúrd össze a hozzávalókat.

Ha már homokén a massza, akkor vizes kézzel formázz gombócokat, a karfiolos húsból, majd forgasd a fasírtokat zsemlemorzsába, ahogyan a hagyományos vagdaltat. A gombócokat bő, forró olajban süsd meg. Erősen karfiolszagú, de nagyon finom étel, ami körettel, főzelékkel vagy éppen csak úgy magába, kapkodónak is kiváló.

Csirke fasírt különleges paradicsommártásban

Hozzávalók:

Fasírt: 50dkg csirke darált hús 1 fej reszelt vöröshagyma 1/2 bögre zsemlemorzsa 1 tojás só, bors petrezselyemzöld olaj a sütéshez

Paradicsommártás: 1 konzerv hámozott paradicsom 1 kis doboz sűrített paradicsom 1 fej finomra vágott vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 1 kk. cukor 2,5 dl víz oregánó só, bors, petrezselyemzöldje.

Elkészítés:

A fasírt alapanyagait összedolgozzuk, és kis golyókat formálunk belőlük, majd forró olajban elősütjük mindkét oldalát. A mártást is elkészítjük: a hagymát és a fokhagymát pici olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a paradicsomkonzervet és a paradicsom sűrítményt. Jól összeforraljuk és a paradicsomokat a fakanál segítségével egy picit összetörjük. hozzáadjuk a vizet és a fűszereket és összeforraljuk. Majd a masszába beletesszük a fasírtokat is és egy 20 perc alatt lassú tűzön fedő alatt megfőzzük. Az így elkészült finomságot legjobb spagettire tálalni.