Pizzatészta recept

Ha te is szereted a pizzát, készíts otthon házilag pizzatésztát. Mutatunk három variációt, amelyből kettő ráadásul még egészséges is, hiszen búzacsírával, és Graham-liszttel készülnek.

Burgonyás pizzatészta recept

Hozzávalók:

35 dkg finomliszt, 50 dkg főtt, áttört burgonya, 3 dkg élesztő, 4 tojássárgája, 10 dkg vaj vagy margarin, 2-2.5 dl tej, 1 kávéskanál só

Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. A vajat és a tojást mély tálban kikeverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a sót, hozzáadjuk a főtt, áttört burgonyát, s végül a megkelt élesztőt. Az egészet favilla segítségével összekeverjük, majd közepes keménységű tésztává kidolgozzuk. 30 percig meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük, 1-1.5 cm vastagságúra nyújtjuk, formázzuk. 10 percig ismét kelesztjük, előmelegített sütőben 8 percig elősütjük.

A tetejét bevonjuk az előre elkészített rátéttel, és készre sütjük.

Búzacsírás pizzatészta recept

Hozzávalók:

40 dkg finomliszt, 10 dkg búzacsíra, 2 dkg élesztő, 2 dkg cukor, 4 dl tej, 1 kávéskanál só, ízlés szerint őrölt köménymag

Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük, a lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a búzacsírát, a sót, az őrölt köménymagot és a megkelt élesztőt. Ráöntjük a tejet, és közepes keménységű tésztává dagasztjuk. A jól kidolgozott tésztát 30-40 percig kelesztjük. Utána lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, formázzuk. Sütőlapra helyezzük, előmelegített sütőben 6-8 percig elősütjük, elsimítjuk rajta a rátétet, majd készre sütjük.

 

Graham-lisztes pizzatészta recept

Hozzávalók:

25 dkg Graham-liszt, 25 dkg rozsliszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg étolaj, 2 szem kockacukor, kevés só

Elkészítés:

Mély tálban az élesztőt kevés cukros vízben megkelesztjük. A megkelt élesztőhöz hozzáadjuk az olajat, a liszteket és annyi vizet, hogy lágy, rugalmas tésztát kapjunk. Ezután a felületét olajjal megkenjük. Letakarva 40-50 percig kelesztjük. Ez idő letelte után, lisztezett gyúródeszkán, lazán átgyúrjuk, majd 1 cm-es vastagságú 20 cm átmérőjű kerek lapokat formálunk.

Olajozott sütőlapra helyezzük, 15-20 percig ismét kelesztjük. Előmelegített sütőben 4-5 percig elősütjük, majd rákenjük az előre elkészített rátétet. Visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük.