Pörkölt recept

A pörkölt a magyar konyha egyik legismertebb étele. Számtalan formában, ízben elkészíthető. Mi most 4 különböző pörkölt receptet mutatunk be.

Csirkepörkölt recept 1.

Lábosba teszünk egy nagy kanál zsírt, s ha forró, hozzáteszünk egy fej karikára vágott hagymát. 1-2 percig kavarjuk, hogy meg ne égjen, beleteszünk egy kávéskanál jó paprikát s a darabokra vágott csirkét. Megsózzuk, s befödve pároljuk, illetve pörköljük, vizet csak keveset teszünk rá s csak akkor, ha már szükséges, hogy oda ne égjen. Ha a hús már puhulni kezd, 2-3 paradicsomot áttörve s ugyanannyi karikára vágott zöldpaprikát teszünk bele. Ez alatt külön bögrében néhány burgonyát kockára vágva, sósvízben puhára főzünk, lyukas kanállal kiszedjük, s a csirkéhez tesszük. Jól megrázzuk az egészet, hogy elvegyüljön s forrón tálaljuk.

Csirkepörkölt recept 2.

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre: 1 tasak Maggi Milánói Fix, 1 db Maggi Szárnyas-húsleves kocka, 1-1,5 kg-os bontott csirke. 15 dkg paradicsom, 2 sárgarépa, 1 kisebb zeller, 1 kisebb padlizsán, 1 kisebb cukkíni, 2 babérlevél, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl fehérbor, 1 dl vörösbor, 1 dl olaj, 1/2 csomó friss petrezselyem, egy csipet őrölt fekete bors

Elkészítése: A megtisztított csirkét alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd feldaraboljuk. Az előhevített olajon lepirítjuk az áttört fokhagymát. Hozzátesszük a húst, és felöntjük a Maggi Szárnyas-húsleves kockából készített levessel. Babérlevéllel, kevés őrölt borssal ízesítjük, és fedő alatt, lassú tűzön főzzük. Mikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a tisztított, kockákra darabolt zöldségeket, és tovább pároljuk. Az utolsó néhány percben öntjük rá a borokkal csomómentesen elkevert Maggi Milánói Fixet, és együtt készre főzzük. Burgonyapürével vagy főtt burgonyával körítjük.

Csirkepörkölt recept 3.

Hozzávalók: Csirke 2 db, zsír 15 dkg, hagyma 2 fej, paprika, só 1-1 késh., zöldpaprika 1 db.

Középnagyságú csirkéket megtisztítunk, feldaraboljuk, és úgy járunk el vele, mint a pulykával.

Csirkepörkölt recept 4.

Hozzávalók: 1 kb. 1, 5 kg-os csirke, 2 fej hagyma, 1 kk. csípős pirospaprika, 25 dkg gomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 kk. paradicsompüré, olaj, só.


A csirkét feldaraboljuk. A hagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paprikát, a paradicsompürét és a csirkedarabokat. Összekeverjük, néhány percig erős tűzön pirítjuk. Fedő alatt mérsékelt tűzön kb. 15 percig pároljuk. Ezután mellédobjuk a szeletelt gombát, megsózzuk, fedő alatt még pároljuk, majd rövid lére sütjük.

Nyáron zöldpaprikával, paradicsomszeletekkel díszítjük. Galuskával vagy párolt rizzsel kínáljuk.