csalán

A csalán az egyik legismertebb gyógynövényünk, amelynek minden része gyógyhatású. Megmutatjuk, hogyan lehet felhasználni a csalán fantasztikus gyógyhatását.

1.Csalántea:

A csalánteát érdemes kúraszerűen fogyasztani, a legjobb, ha tavasszal tartasz egy 3-4 hetes csalántea kúrát. Ehhez vásárolj bioboltban szárított csalánt, majd egy evőkanálnyi csalánt tegyél 2,5 dl forró vízbe és hagyd állni 5-8 percig. Ezután szűrd le, és ha langyosra hűlt fogyaszd el naponta 1-2 csészével. A csalántea remek tisztító hatású, de migrén, fejfájás és ízületi fájdalmak ellen is hatásos, emellett remek vízhajtó is.

  1. Csalános hajöblítő

A csalánból remek hajöblítő készíthető, amely serkenti a hajhagymákat, és a hajadat fényessé és csillogóvá varázsolja. Egy marék csalánt tegyél bele 1 literforrásban levő vízbe, majd hagyd állni 8-10 percig. Ezután szűrd le, és ha kihűlt öblítsd le vele a hajadat. De ezt a főzetet az arcodra is teheted borogatásként, sőt a fürdővízbe is beleöntheted.

  1. Csalán kivonta

A csalánkivonathoz a növény gyökereire lesz szükséged. A gyökereket alaposan mosd meg, majd aprítsd fel kisebb darabokra. Tedd őket egy tiszta zárható üvegbe, és önts rá 40 % alkoholt, ezt gyógyszertárban tudod beszerezni. Két hétig tárold így meleg helyen.

4.Csalánleves

A csalánleves az egyik legjobb étel tavasszal, hiszen magas vastartalma miatt leküzdhető vele a gyakori tavaszi fáradtság is. Fél kiló friss megmosott csalánlevelet vágj fel kisebb csíkokra, és tedd bele 2 literforrásban levő zöldség alaplébe. Sózd és borsozd meg ízlés szerint, majd adj hozzá 1 gerezd fokhagymát is. Ha szereted, tehetsz bele 1 kanál tejfölt, vagy tejszínt így még lágyabb lesz az íze.

5.Csalánfőzelék:

A csalánfőzelék is remek választás tavasszal, vagy nyáron.  Itt szintén friss megmosott csalánra lesz szükséged, és ugyanúgy kell elkészítened, mint a levest, kevesebb folyadékkal, annyi különbséggel, hogy a végén be kell habarni, vagy zabpehelyliszttel sűríteni. Ha igazán krémes finomságra vágysz, öntsd bele az egészet egy turmixgépbe és turmixold krémessé.

6.Csalánfasírt:

A csalán fasírthoz a friss csalánleveleket főzd meg, majd kissé vágd össze őket. Íz így kapott csalánpépet keverd össze zsemlemorzsával, vagy lenmagpehellyel, vagy zabpehelyliszttel. Adj hozzá fűszereket, aprított vöröshagymát, fokhagymát, ízlés szerint. A masszából gyúrj kis golyókat. és ha még túl lágy keverj hozzá zabpehelylisztet, chiamagot, vagy lenmaglisztet. Pihented a golyókat 30 percig, végül süsd ki forró olajban.