Energiatakarékos tipp

A víz az áram, és a gáz ára évről évre emelkedik, ezért ha spórolni szeretnél, mutatunk neked néhány spórolási tippet, amelyekkel ezreket tudsz majd megtakarítani.

Spórolni télen, nyáron érdemes, hiszen a fűtés, és a hűtés is sokba kerül, de spórolhatunk a vízen, az áramon, és a gázon is.

Elsőre talán úgy gondolod, hogy felesleges lehet ezeket a kis apró tippeket betartani, de hidd el a hónap végén, a számlákon látszani fog az eredmény, és a megspórolt pénzből, inkább vegyél egy jó könyvet, vagy menjetek el a moziba egy jó filmet megnézni. Ha végig olvasod a 10 tippet, gondold végig, ebből hány igaz rád, és mi az, ami a te otthonodban már megvalósult.

  1. Tipp: Redőny az ablakra

Szereltess fel redőnyt az ablakokra, mert így télen, amikor kint már sötét van, le tudod engedni a ezeket, és a hideget is ki tudod zárni, mert a redőnynek hőszigetelő hatása is van. De ugyanígy nyáron, amikor nagy a hőség a meleget is ki tudod zárni, és a klímát is kevesebbet kell üzemeltetni.

  1. Tipp: Állítsd át a mosógépedet!

Ha a mosógépben a ruhákat nem 60 C fokon, csak 40 C fokon mosod, sok energiát megtakarítasz, és még a ruháknak is jót tesz az alacsony hőfok. Szerencsére a mai mosóporok, már 40 C fokon is szépen mossák ki a ruhákat.

  1. Tipp: Főzés

Amikor főzöl, csak akkor tedd fel a lábost a gázra, ha már minden hozzávalót elő készítettél. Vedd ki a kamrából a hozzávalókat, készíts ki mindent a konyhapultra, és csak akkor tedd fel az edényben a vizet melegíteni. Így nem fog feleslegesen égni a gáz, és sok energiát megspórolsz.

Ha pl. tésztát, vagy rizst főzöl, a főzési idő végén nyugodtan kapcsold le a gázt az utolsó 5-6 percre, mert a tészta és a rizs is megpuhul a forró víztől. Ezt hívják maradék hőnek, és a sütőnél is működik.

  1. Tipp: Hőszigetelés

Igen tudjuk, hogy az új ablak, ajtó cseréje nagyon sok pénzbe kerül, de hidd, el megéri, akár egy év alatt is visszajöhet az ára, a fűtés számlán. A ház szigetelése pedig nagyon drága, de a megfelelő szigetelés akár 30-40%-os fűtésköltség csökkenést is jelenthet, és ez nagy pénz.

Ha sikerült az ajtókat és az ablakokat is lecserélni a házban, érdemes azért szellőztető nyílásokat beszereltetni az ajtók fölé, mert a légmozgás hiánya gyakran okoz penészedést.

  1. Tipp: Régi elavult készülékek cseréje

Egy régi elavult rosszul működő bojler, vagy kazán nagyon sok energiát elvisz. A mai korszerű bojlerek és kazánok már energiatakarékosak, egy jó villanybojler képes akár 48 óráig melegen tartani a vizet, anélkül, hogy újra be kell kapcsolnia. De ugyanígy egy új kazán is sokat csökkent a számlákon. Ne feledkezz meg a régi hűtőről, televízióról, kávéfőzőről, vagy a sütőről, mert ezek is sok energiát visznek el.

  1. Elosztók a lakásban

Talán ez az egyik legegyszerűbb mégis az egyik leghatékonyabb spórolási tipp, ha az elektromos készülékek dugóját elosztókba vezeted be, és ezeket este egy mozdulattal lekapcsolod.

Ezzel a módszerrel a villanyszámla akár 5-6 %-kal is csökkenhet.

  1. Tipp: Izzók cseréje

Az energiatakarékos izzók ára a régi izzok árának a sokszorosa, de hidd, el megéri lecserélni az egész lakásban. A ledizzók, és a sima energiatakarékos izzok között is van hideg és meleg fényű, tehát a választék bőséges. Ha pl. egy 60 Wattos izzót használsz, most az azt jelenti, hogy egy óra alatt ennyi energiát használ el. De ha ezt lecseréled egy 15 Wattos energiatakarékos izzóra a fényereje ugyanolyan lesz, de 45 Wattot már megspóroltál. És ha még arra is figyelsz, hogy csak akkor kapcsold fel az égőket és villanyokat, amikor tényleg szükséges és nem hagyod égve a lámpát, amikor épp nincs rá szükséged, tényleg sokat csökken a villanyszámlád. Tudtad, hogy ma már vannak olyan lámpák, amelyek mozgásérzékelővel vannak felszerelve, ha kimész a szobából kis idő múlva lekapcsolja a villanyt.

  1. Vízfelhasználás

A víz szintén sokba kerül, így a csöpögő csapok, nagyon sok pénzt visznek el. Nem érdemes halogatni a javítását, azonnal hívj egy szerelőt, vagy a nagyon ügyes férjedet és szereltesd meg a csapot.

Ha szeretsz kádban fürdeni, jó, ha néha lemondasz róla, mert a kádban fürdésnél akár 160 liter vizet is elhasználsz, míg a zuhanyozásánál ennek a harmada megy el. Ha már a vízfogyasztásnál tartunk, érdemes egy víztakarékos zuhany vagy csapra is beruházni, mert ezek is nagyon sok vizet képesek megspórolni.

  1. Tipp: WC tartály és a többi

A régi WC tartály, vagy egy régi mosógép is nagyon sok vizet használ el, ha csak ezt a kettőt kicseréled energia és víztakarékos modellre, máris sokat spóroltál. Érdemes több gyártó kínálatát is alaposan átböngészni, és minden adatot begyűjteni a vásárlás előtt.

  1. Tipp: A kicsi is sokra megy.

Talán apróságnak tűnik, de te elzárod a vizet, amíg mosod a fogad? Vagy a konyhában, amíg a tányért sikálod, elzárod a vizet? Nem? Nagy hiba. Ha összeadod azt a vízmennyiséget, amiket a fogmosás és a tányérok sikálása között elfolyik, szép kis összeg jönne ki, amelyből két-három hónap alatt akár egy hétvégi kisebb utazás is kitelik.