Télen remek vitaminforrás lesz a nyáron eltett lecsó. Megmutatjuk, milyen egyszerű a lecsó eltevése üvegbe, remek kikapcsolódás lesz nyáron.

Elkészítése: A feldarabolt zöldpaprikát, fedő alatt, gyakran megkeverve, negyedóráig pároljuk, só, olaj és hagyma nélkül. Utána tegyük rá az arányos mennyiségû (egyharmadnyi) paradicsomot félbevágva, és addig fõzzük, amíg szétesik, majd forrón töltsük szélesszájú, fémfedelû kis patentüvegekbe.

Elõtte az üvegeket állítsuk fémtálcára, nehogy elrepedjenek, és kisebb adagokban töltsük meg õket. Ezt legcélszerûbb egy porcelán kávéscsészével végezni. Annak érdekében, hogy a lecsó ne csepegjen az üvegek oldalára, tartsunk a csésze alá egy kistányért. (Amennyiben nincs festetlen fémtálcánk, öntsünk egy ujjnyi meleg vizet a tepsibe, és ebbe állítsuk az üvegeket.) Utána borítsunk rájuk elõre felvágott, és forralás útján csírátlanított vízbemártott celofándarabkákat. A felsõ, száraz felületükre szórjunk késhegynyi nátriumbenzoátot, majd csavarjuk rá szorosan a fémtetõket. A nedvesítés legcélszerûbb módja, hogy egy sterilizált vízzel teli tányért magunk mellé teszünk, és rádobjuk a celofándarabkát. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az üvegeink abszolút tökéletesen zárnak, akkor lefedés elõtt öntsünk a lecsó tetejére kevés finomított étolajat, hogy ne keseredjen meg.

A meleg üvegeket tegyük egy félbehajtott tollpaplannal kibélelt kosárba vagy karosszékbe, és egy nagyobb párnával hézagmentesen zárjuk le. Az esetleges szennyezés elkerülése érdekében a paplanra terítsünk rá egy konyharuhát, az egyik felére helyezzük az elõzõleg körös–körül letörölgetett üvegeket, a törülközõ másik felét pedig hajtsuk rájuk. Ha csupán néhány üveget kívánunk gõzölni, ezt elvégezhetjük hûtõtáskában is. A hõszigetelõ szárazgõzbõl csak akkor vegyük ki, amikor már teljesen lehûlt. A lezárt üvegeket hûvös, száraz helyen tároljuk. A felbontott üveg hûtõszekrényben kb. 1 hétig tárolható. Lecsót lehetõleg augusztus közepén tartósítsunk, mivel az õszi paprika már kesernyés ízû. A konzerválásra szánt lecsóba nem kerülhet egyetlen hibás paprika vagy túlérett, felpuhult paradicsom sem, mert ettõl megromlik az egész. Mosás elõtt mind a paprika, mind a paradicsom csutkáját tördeljük ki, mivel a tökéletes tisztíthatóság tovább csökkenti a romlásveszélyt. Az üvegek beszerzése illetve tisztításhoz való elõkészítése során jó tudni, hogy 1 kg paprikából és egyharmad kilogramm paradicsomból min. 1,1 liter lecsó várható. Egy átlagcsaládnak a különféle pörköltekhez és egyéb ételekhez kb. 10 liter lecsóra van szüksége évente. Ehhez 9 kg paprikát és 3 kg paradicsomot kell vásárolni. Ha ezt a mennyiséget egyszerre akarjuk eltenni, akkor erre a célra be kell szerezni egy 25 literes zománcozott fazekat, fedővel együtt. (Amennyiben a fazék vékony falú, tegyünk alá lángterelõt, különben leég a paprika.)