Akár hidegen, akár melegen is ehetjük nyáron a finom tejszínes  cseresznyelevest, amely nem csak finom de még egészséges is, magas vitamin tartalma miatt.

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg cseresznye (vagy meggy)

1/2 citrom leve, ízlés szerint kristálycukor

1 és 1/2 dl száraz vörösbor

1 és 1/2 dl tejszín

1 evőkanál finomliszt

kis darabka citromhéj

kis darabka fahéj

3 szem szegfűszeg

csipet só.

Előkészítése: a cseresznyét megmosom, leszedem a szárát és kimagozom. 5 dl vízbe beleszórom a sót, a citromhéjat, a fahéjat és a szegfűszeget. 5 percig forralom, ezután leszűröm, és a levet visszaöntöm a fazékba. A lisztet simára keverem a tejszínben.

Elkészítése: a cseresznyét - kicsurgó levével együtt - a fűszerezett lébe teszem. Hozzáöntöm a citrom kicsavart levét. Annyi cukorral ízesítem, hogy kellemesen pikáns maradjon. Felforralom, és 5 percig főzöm. Ezután beleöntöm a lisztes tejszínt, és további 5 percig forralom, végül a bort is beleöntöm, de ezzel már nem forralom. (Fehér borral is készíthető. Ha a bor édes, több citromlé kell bele, hogy pikáns legyen.)