A zsíros bőr kellemetlen tüneteivel fiatal korban találkozunk először, amikor a szervezetünkben tombolnak a hormonok, és úgy érezzük arcunk és bőrünk zsírban fürdik.

Ebben a korban a zsíros bőr mindaddig megmarad, amíg a hormonháztartásunk nem normalizálódik. Ám ha hajlamosak vagyunk a pattanásos fénylő mitesszeres bőrre, nem múlnak el a kellemetlen tünetek, hanem állandósulnak.

De ez a bőrtípus, ha megfelelően van kezelve és ápolva, még a javunkra is válhat, hiszen a bőségesen termelődő zsír, egy filmréteget képez a bőrön, így megvédi azt a kívülről érkező szennyeződésekkel és káros anyagokkal szemben.

A fokozott zsírtermelődés oka elsősorban a hormonokban, azon belül is a férfi hormonok, vagyis a tesztoszteron termelődésének a következménye.


Ez az anyag utasítja faggyúmirigyeket, hogy még több zsírt termeljenek. Sajnos az erre hajlamos bőrtípust még a legtökéletesebb krémek és kezelések alkalmazása sem képes teljesen megváltoztatni, ám nagymértékben csökkentheti a tüneteket.

Először is, ha nem vagyunk benne teljesen biztosak hogy bőrünk zsírosodásra hajlamos –e, érdemes egy teszt elvégzésével erről bizonyosságot szereznünk.

Álljunk a tükör elé a fürdőszobában, és kenjük be a bőrünket az általunk használt krémmel. Majd egy óra elteltével fogjunk egy-egy cigarettapapírt, és nyomjuk rá a homlokra, az állra, az orcánkra, és az orrunkra. Jó alaposan figyeljük, meg a tesz csíkokat, melyik területen a legzsírosabb a bőrünk. A zsíros bőr jellemző tünete a mitesszer, a pattanás, a szivacsos tág pórus, és a rossz vérellátás az arcon.

A zsíros bőrre ma már számtalan remek kozmetikai készítmény kapható, így ezekből válogassuk össze az arckrémet, az arclemosót és minden egyéb kozmetikai készítményt.

Esténként fontos hogy bőrünket jó alaposan megtisztítsuk a napközben rárakodott kosztól és piszoktól, mivel a zsírréteg ideális táptalaj lehet a baktériumok számára.

Az arctisztításhoz használjuk arclemosó krémet, zselét, vagy akár zsíros bőrre való speciális szappant. Ezt a bőrtípust nyugodtan áttörölhetjük még alkoholos lemosóval is, hiszen nem kell félnünk, hogy bőrünk ettől kiszárad.

Ezután vékonyan kenjük be bőrünket zsíros bőrre való arckrémmel, majd reggel ismételjük meg ezeket a műveleteket. Fontos hogy külön éjszakai és nappali hidratáló krémet használjunk, hiszen a bőrnek más az igénye éjszakára és más nappalra,így a két krémnek is eltérő a feladata.

A zsíros bőr akkor lesz igazán szép és egészséges, ha a bőrt naponta zsírtalanítjuk és a lehető legvékonyabb szarurétegre törekszünk. Hetente egy két alkalommal használjunk speciális arcmaszkot és bőrradírt is, amely így felfrissíti, és tisztán tartja bőrünket.


A hölgyek részére a zsíros bőre a púder jelenti a megoldást, hiszen ez a fénylő bőrt mattá és egységessé varázsolja.

Ma már több kozmetikai üzletben kapható a pattanásos mitesszeres gyulladt bőrre, gyógypúder, ám itt is fontos, hogy a két púderezés között mindig tisztítsuk meg az arcbőrt.

Bőrünket nem csak a boltban kapható vegyi úton előállított kozmetikai készítményekkel ápolhatjuk, hanem a saját magunk által elkészített pakolásokkal is:

Élesztő pakolás:

Vegyünk 5 dkg élesztőt, majd keverjük be kevés citrom levével meg annyi joghurttal, hogy kenhető pakolást kapjunk. Jól keverjük össze és kenjük fel arcunkra, majd 15 perc után mossuk le. Tehetünk bele kevés kamillát is ez szárítja a zsírós bőrt és gyulladás csökkentő hatása is van.

Paradicsompakolás:

Zsírtalanítja és táplálja a bőrt ezért nagyon hatásos zsírós bőrre. Nyomjuk, ki a friss paradicsom levét majd keverjük össze annyi búzaliszttel, hogy kenhető masszát kapjunk, majd kenjük fel a bőrre. Várjuk, meg amíg a pakolás megszárad, majd finoman dörzsöljük le és utána mossuk le arcunkat.

Salátapakolás:

Vegyünk szép zöld tavaszi salátát és néhány levelet zúzzunk pépesre. Keverjünk hozzá kevés citromlevet, és annyi joghurtot hogy kenhető masszát kapjunk. Vigyük fel a bőrre és hagyjuk rajta 20 percig.

Ha szeretne még szebb bőrt, és szívesen olvasna még többet a bőrápolásról, íme néhány hasznos cikk: