Házilag a zsíros arcbőr könnyen felismerhető,jellemzői az olajosan fénylő felület, amelyet a faggyúk túlműködése okoz.Vajon mitől zsírosodik az arcbőr, és hogyan kezeljük ezt?

Az olyan bőr gyakran fénylik, és kissé a narancsbőr hatását adja vissza. Ha a kezelését és ápolását elhanyagoljuk, megjelennek a mitesszerek és a pattanások. A zsíros bőrnek az egyetlen előnye a többi bőrtípussal szemben hogy lassabban öregszik.

A zsíros bőr sajnos már gyakran a tinédzser korban jelentkezik, így fontos hogy már ekkor kezdjük el a kezelését és a rendszeres ápolását. Mivel a tinédzsereknél a kamaszkorban kezdenek el a hormonok fokozottan termelődni, a faggyú mirigyek is fokozottan kezdenek el működni, így a bőr egyre zsírosabb lesz. Mivel ezt a folyamatot belülről nem lehet szabályozni, az egyetlen megoldás, ha az arcbőrt kezeljük speciális kozmetikumokkal.

Az arcbőrt minden nap reggel és este is érdemes megtisztítani, ehhez ma már számtalan kozmetikum kapható a boltokban, ám fontos, hogy soha ne használjunk lúgos szappant vagy készítményt. Nagyon jó hatást érhetünk el a különböző arctejekkel és arczselékkel, valamint a tonikokkal, amelyek képesek eltüntetni a pattanásokat, és a mitesszereket is.


A kozmetikai cégek folyamatosan fejlesztik a készítményeket, hogy azok még hatékonyabbak legyenek, sok természetes összetevőt is tartalmaznak, mint pl. az aloe vera, az uborka, vagy a kamilla, amely szárítja a zsíros bőrt.

Természetesen a kezelést sem szabad túlzásba vinni, mert a zsiradéktól teljesen megfosztott bőr elveszti az ellenálló képességét és petyhüdté válik!

Hidratáló krémben is azt válasszuk, amely kimondottan zsíros bőrre van! Érdemes külön nappalit, valamint éjszakait is vásárolni. Akinek zsíros a bőre érdemes naponta púdereznie magát, mert a púder nem csak a zsíros bőr látványát tünteti el, de szárító hatása miatt csökkenti annak zsírtartalmát is.

Ma már gyógy púder is kapható a különböző drogáriákban, amely hosszú távon fejti ki hatását.

Nagyon fontos az esti alapos arctisztítás, mivel a púder magába szívja a zsírt a bőrről, amit ha nem távolítunk el, fertőzések és gombás betegségek melegágya is lehet. Épp ezért este használjunk zsíros bőrre való sminklemosót, majd ezután töröljük át arcunkat egy tonikkal. A mértékletes napozás és kvarcfénykezelés is jót tesz a zsíros bőrnek, mert csökkentik a faggyútermelést, ezáltal szárítva a bőrt. Az érzékeny zsíros bőrre használhatunk gyümölcsös arcpakolást, de a gyógynövényes gőzfürdő is hatásos. Ehhez vegyünk 1-1 csomag zsályalevelet, apróbojtorjánt, cickafarkot és kamillát, majd a belőle készült főzettel gőzöljük át arcunkat!

A gyógynövény boltokban ma már kapható zsíros arcbőrre való teakeverék is, amely a kamaszkori pattanások eltüntetését kiválóan megoldja.

Ha ezt a kezelést kiegészítjük az egészséges életmóddal, hamar megszabadulunk az oly kellemetlen pattanásoktól és aknéktól. Kerüljük az erős fűszereket, a sok feketekávét, a dohányzást, és ne szedjünk olyan gyógyszereket, amelyek brómot vagy jódot tartalmaznak. Ellenben együnk több salátát, főzeléket és gyümölcsöt, amelyek belülről táplálják bőrünket!

Ha szeretnél még többet megtudni az arcápolás rejtelmeiről, olvasd el ezeket a cikkeket is:

Ezek lehetnek a zsíros bőr tünetei

Így készítsünk mézes bőrradírt házilag